Şavşat’da HES ve maden ocaklarına karşı eylem

Şavşat Dernekler Federasyonu Artvin’de yapımı planlanan hidroelektrik santrali (HES) ile madencilik faaliyetlerine tepki göstermek için bir basın açıklaması yaptı ve hazırladıkları 20 sayfalık raporu ilçe kaymakamlığına ve belediye başkanlığına sundu. Federasyon üyeleri yaptıkları açıklamayla  ‘Doğa tahribatına son verilsin’ diyerek bölgedeki HES ve maden ocaklarını protesto etti.

Merkezi İstanbul’da olan Şavşat Dernekleri Federasyonu’nun İzmit, Bursa, Adapazarı temsilcileri Şavşat’a gelerek, Şavşat’taki doğa talanına ilişkin düzenledikleri çalışmalarla ilgili bir rapor hazırlayıp Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı’na iletti. Hazırlanan rapor, HES’leri, taşocaklarını, maden araştırmalarını, Yeşilyol için Veliköy tarafında yapılan orman katliamını ve adı ’15 Parkı’ olarak değiştirilen Efkâr Tepesi’ni kapsıyor.

DHA’nın haberine göre Şavşat Dernekler Federasyonu’nun düzenlediği organizasyonla İstanbul ve Bursa’dan otobüslerle ilçeye gelen üyeler, Şavşatlı, ilçe girişinde vatandaşlar tarafından halayla karşılandı. Daha sonra Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat Belediye Başkanlığı’na madenler, HES’ler ve maden ocakları ile ilgili hazırlanan 20 sayfalık bir rapor sunuldu.

İlçe meydanında açıklama yapan Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı Avukat Halis Yıldırım, doğa tahribatına, HES’lere ve taş ocaklarının halkın yaşamını etkilemesine dikkat çekti: “Artık bu doğa tahribatına bir son vermek istiyoruz. Konuşamayan canlıların bile sesi olacağız. Bölgede yapılan HES’ler ve taş ocakları ve çıkarılan madenler halkın yaşam alanlarını etkilemekte ve dolayısıyla bölge halkını gelecekte büyük tehlikeler beklemektedir. Bu konularla ilgili hazırlamış olduğumuz dosyayı ilçe kaymakamına ve ilçe belediye başkanına verdik” dedi.

Doğal yaşam alanlarının yok edildiğini söyleyen Yıldırım, “Bildiğiniz gibi, Deriner baraj inşaatı ile başlayan, taş ocakları, maden sahaları ve HES’ler gibi projelerle devam eden, Artvin’imizin milyonlarca yılda oluşmuş doğal yaşam alanlarını yok eden faaliyetler, bütün hukuki ve değişik mücadele çabalarına rağmen artarak devam etmektedir. Çok azı tamamlanmış olan bu projelerin işletmeye alınmasıyla, çevrede yarattığı olumsuz etkilerin görülmeye başlanması, bu konudaki kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu göstermektedir” diye konuştu.