Zonguldak’ta HES nedeniyle binlerce balık telef oldu

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde bulunan Devrek Çayı üzerinde bulunan REİS Enerji’ye ait Çayaltı Hidroelektrik Santrali (HES) 1 ile Çayaltı Hidroelektrik Santrali 2 barajlarında yapılan yıllık bakımlar nedeniyle 2 baraj arasında kalan binlerce balık yetersiz su ve oksijensizlik nedeniyle telef oldu.

Pusula Gazetesi’nde yer verilen iddiaya göre Devrek Çayı üzerinde bulunan Çayaltı HES 1 ve Çayaltı HES 2 barajlarında yıllık bakım yapılması planlandı. Bakım ve onarım çalışmaları kapsamında baraj içerisinde bulunan göletlerde bulunan sular kapaklar açılarak boşaltıldı. Irmağa kontrolsüzce bırakılan tonlarca su balıkları da önüne katarak çayın akışını bozdu ve çay kenarlarında göletler oluşturdu. Akıntıya doğru giden balıklar, çayın diğer kısmında bulunan 2’inci HES barajını aşamadığı için çayın diğer kısmına geçemedi. Debisi yüksek suyun oluşturduğu göletlerde ile iki baraj arasında kalan binlerce balık suların çekilmesiyle telef oldu. Telef olan balıkları gören yurttaşlar, yaşanan balık ölümlerinin doğa katliamı olduğunu belirtti.

Çayaltı Hidroelektrik Santrali barajında 2018 yılının Ocak ayında yaşanan balık ölümleri nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü inceleme başlatmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk Çayaltı HES’e 24 bin 307 lira para cezası kesildiğini açıklamıştı.