Munzur’daki HES projeleri İdare Mahkemesi’nce iptal edildi

Tunceli yöre halkının HES’lere karşı açtığı davalar sonuç almaya devam ediyor. Son olarak Ankara 3. İdare Mahkemesi, Dersim’deki Munzur Vadisi Milli Parkı üzerinde yapımı planlanan 4 baraj ve 5 hidroelektrik santralı (HES) projesini iptal etti. Bu kararla birlikte Munzur Milli Parkı’nda yapılması planlanan tüm baraj ve hidroelektrik santral (HES) projeleri ile 2003 yılında işletmeye alınan Mercan HES Projesi durdurulmuş oldu.

Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nin aldığı kararda “üstün kamu yararı” sebebiyle yapımı planlanan baraj ve HES projelerinin iptal edildiğini bildirildi. Karar “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bulunduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin devletin ve vatandaşların ödevi olduğu tartışmasızdır” diye devam ediyor. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarıyla projelerin ‘olumlu’ olarak sınıflandırılmadığı veya ‘ÇED gerekli değildir’ yönünde bir karar alınmadığı müddetçe projelerle ilgili onay veya izin verilemeyeceği kararda belirtiliyor.

Konuyla ilgili Munzur Özgür Aksın Meclisi bir açıklaması yaptı. Aynı zamanda Tunceli Baro Başkanı olan Avukat Barış Yıldırım Munzur kıyısında yapılan açıklamada kararın örnek niteliği taşıdığını söyledi. Yıldırım ayrıca “kararın hâlihazırda faaliyette bulunan Mercan HES Projesi için de bağlayıcı” olduğunu belirtti. Bu kararla Türkiye tarihinde ilk defa “Üstün Kamu Yararı” gerekçesiyle HES projeleri bir mahkeme tarafından iptal edilmiş oldu.