Ana Sayfa Featured

Featured

Featured posts

İstanbul’da Kent Müşterekleri Mücadeleleri

Su Müştereği programında bu hafta İstanbul'da kent müşterekleri mücadelelerini konuştuk. Yakında çıkacak bir müşterekler siyaseti kitabı için "İstanbul'da Kentsel Muhalefet ve Müşterekler Politikası" başlıklı bir makale kaleme alan Fırat Genç konuğumuz oldu.  

Ekonomik kriz Türkiye’de baraj ve HES inşaatlarını nasıl etkiliyor?

24 Haziran seçimleri sonrası derinleşen ekonomik krizinpiyasaya ve kamu harcamalarına çok yönlü bir etkisi olduğu biliniyor. Üretimdekullanılan birçok hammaddenin ve girdi malzemesinin fiyatı döviz üzerindenbelirlenirken, yatırımların geri dönüşüne dair yapılan hesaplar çoğunlukla TLbazlı. Haliyle döviz kurundaki artış bu sistem üzerinde ciddi bir basınçyaratıyor. Peki bu durum kamu ve özel firmalar eliyle yürütülen baraj ve HESinşaatlarına nasıl bir etki yapıyor? Konkordato ilan eden diğer inşaat şirketlerigibi baraj şirketlerinde de işler durma noktasına mı geldi?

Su Müştereği’nde küresel hareket dalgası içindeki müşterekler siyasetini konuştuk

Bu hafta Su Müştereği programında Begüm Özden Fırat ile 1990’ların başından 2000’lere kadar süren karşı küreselleşme hareketi içinde ve devamında  Arap Baharı ve “meydan/işgal hareketlerinin yaşandığı 2010-2013 küresel hareket dalgası içinde müşterekler siyasetinin seyrini konuştuk.

Müşterekler Siyasetinde Göçmenlerin ve Mültecilerin Yeri

94.9 Açık Radyo'da iki haftada bir Salı günleri yayınlanan Su Müştereği programında bu hafta konuğumuz Lülüfer Körükmez'le kent müştereği içinde mültecilerin yerini konuştuk.

Krizi fırsata çevirenler

Bir önceki Müşterekler programında Hükümetin açıkladığı 100 günlük icraat programı üzerinden ekonomik krizin faturasının emeği ile geçinenlere ve dar gelirlilere çıkarılmaya hazırlanıldığı üzerine konuşmuştuk. Bu hafta ise ekonomik, ekolojik veya politik krizlerin şirketler tarafından nasıl fırsata çevrildiğine odaklandık.

Müşterekler Siyaseti İçin Aktivistler Buluşması 15 Eylül’de Kadıköy’de

Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği (SEHAK) 15 Eylül Cumartesi günü Kadıköy'de "Müşterekler Siyaseti İçin Aktivistler Buluşması" düzenliyor. Müşterekler kavramı 1990'larda neoliberal politikalar nedeniyle herkesin müştereği...

Krizin faturası müşterekler üzerinden çıkarılmasın!

Bu hafta Dolar ve Euro’nun yükselmesinin yaratacağı ekonomik krizin su varlıklarını ve diğer müşterekleri nasıl etkileyeceğini ele almaya çalıştık. 2008 krizi sonrası ABD ve...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Raporu: Türkiye’nin En Büyük Sorunu Su Kirliliği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2016 verileri üzerinden hazırladığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu’na göre; ülke genelinde, 30 ilde su kirliliği, 26 ilde hava kirliliği, 21 ilde atıklar, 3 ilde gürültü kirliliği, 1 ilde de erozyon öncelikli çevre sorunları olarak ifade edilmiş. Su kirliliğinin 1.,2. ve 3. sırada sorun olan il sayısının toplamı 76. Su kirliliğinin birinci öncelikli sorun olduğu illerin yer aldığı havzalar ise Meriç-Ergene, Marmara, Susurluk, Gediz, Kızılırmak-Yeşilırmak, Doğu Karadeniz, Çoruh ve Van Gölü Havzaları.  Özetle 2016 yılı verileriyle Türkiye genelinde birinci öncelikli sorun: Su kirliliği.

Trakya Platformu’nun suyu müşterekleştirme mücadelesi

Bu hafta Su Müştereği programında İ.Ü Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile birlikte 5 Haziran'da Trakya Platformu tarafından gerçekleştirilen "Trakya’da Çevre Sempozyumu" hakkında konuştuk.

Dünyada ve Türkiye’de aşırı yağışlar, seller

Bu haftaki Su Müştereği programında küresel ısınmanın sonucu olarak giderek artan sıklıkta ve şiddette karşımıza çıkan kuraklık ve sel felaketleri ile bunların neden olduğu ekonomik ve toplumsal sonuçları konuştuk.