Ana Sayfa Etiketler Içme suyu

Etiket: içme suyu

Gıdayı müşterekler siyasetinin parçası haline getirmek

Konuğumuz Umut Kocagöz ile gıdayı bir müşterek olarak nasıl tanımlayabileceğimizden, gıdayı bir müşterek olarak tanımlamanın önemine, dünyada ve Türkiye’de gelişen gıda müştereklerinin mücadele deneyimlerine, Türkiye’de gıda sorunun geldiği noktadan gıdayı müşterekler siyasetinin parçası haline getirmek için neler yapılabilineceğine dair konuştuk.

Akgün İlhan, Şehir Hepimizin programının konuğuydu

Su Hakkı Kampanyası aktivisti Akgün İlhan Şehir Hepimizin programında Nafiz Güder'in konuğu oldu. Kuzey Ormanları Savunması'ndan Başar Toros'un da yer aldığı programda taşıma suyla dönen İstanbul tartışıldı.

Su Hakkı’nda şebeke suyu zamlarını konuştuk

Akgün İlhan ve Nuran Yüce'nin sunduğu Su Hakkı programında bu hafta büyükşehirlerde yapılmakta olan güncel şebeke suyu zamlarını ve bunun ne anlama geldiğini konuştuk.

Desalinasyon susuz kentlere çare mi?

İçme suyu temininde uygulanagelen yöntemler hakkındaki tartışma dizimizin ikinci yazısını Akgün İlhan kaleme aldı. İlhan bu makalesinde desalinasyon teknolojisinin etkilerini irdeliyor ve içme suyu elde etmek için kullanılabilecek bir alternatif olmadığını ortaya koyuyor. Deniz suyunda bulunan tuzu, mineralleri ve diğer yabancı maddeleri gidererek; içme, sulama, kullanma amaçlarıyla saf su elde edilmesine desalinasyon deniliyor. Ancak desalinasyon su arzını artırıcı teknolojilerin başında gelen bir yöntem ve enerji, çevre ve toplumsal maliyetleri yüksek bir teknoloji. Gerçek çözüm su arzını sorgusuz sualsiz artırmaktan değil, bunun yerine mevcut talısu varlıklarını tasarruflu ve verimli kullanmaktan geçiyor.

İçme suyu temininde barajlar tek çözüm mü?

Ercan Ayboğa'nın bu yazısıyla içme suyu temininde uygulanagelen yöntemler hakkında bir tartışma dizisi başlatıyoruz. Amacımız neoliberal paradigmanın içme suyu teminine dair sorgulamadan uygulamamızı istediği ön kabulleri eleştirel bir bakışla analiz etmek ve sosyal, ekolojik ve dayanışmacı bir modelin geliştirilmesine katkı sağlamak. Ercan Ayboğa dizinin bu ilk yazısında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi mega kentlerin dışındaki büyük şehirlerde ekolojik, sağlıklı, tasarruflu ve adaletli bir yaklaşım ile içme suyunu tamamen veya büyük oranda akiferlerden sağlama iddiasını tartışmaya açıyor. Bunu yaparken özelleştirmeyi, ticarileşmeyi, merkeziyetçiliği, hiyerarşiyi ve ataerkilliği dışlayan ekolojik ve sosyal çözüm önerilerini ele alıyor ve önerdiği çerçeveyi İstanbul, Diyarbakır ve Dersim örnekleri üzerinden yaptığı analiz ile temellendiriyor.

Amasra’da İçme Suyunun Ortasına Kömür Hazırlama Tesisi

Amasra’da “Hema Termik Santrali”nin bir parçası olan kömür hazırlama tesisi yüz bine yakın insanın günlük içme suyunu ücretsiz olarak karşıladığı kaynak olan kavşak suyunun ortasına yapılmak isteniyor.

-15 Derecede 6 Kilometre Yürüyerek İçme Suyu Taşıyorlar

-15 Derecede 6 Kilometre Yürüyerek İçme Suyu Taşıyorlar.

Karlı Havada Eşek Sırtında Su Taşıma Çilesi

Çankırı merkeze bağlı bin 300 nüfuslu Ünür köyünde yaşayanlar, suların acı olmasından dolayı sağlıklı içme su ihtiyacını 2 kilometre mesafedeki kuyulardan karşılıyor.

İçme suyu barajı zirai ilaç kutularıyla doldu

ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıkta, Kazdağları'nın eteklerinde, tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan yaz aylarında içme suyu yetersiz kalınca başvurulan barajın yüzeyi bu yıl da zehirli madde içeren zirai ilaç kutularıyla doldu.

Melen Çayı Kenarında Kurulan Katı Atık Tesisi Çed Kararıyla İptal Edildi

Düzce'de, İstanbul'un su kaynakları arasında bulunan Melen Çayı kenarında kurulan Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını mahkeme iptal etti.