HES’lere karşı Ankara’da barikat

Kaynak: DİHA, 10 Nisan 2011

Türkiye’nin birçok ilinden gelerek Ankara’da buluşan yaklaşık 7 bin yaşam savunucusu düzenledikleri mitingle AKP hükümetinin çevre katliamına neden olan HES, barajlar ve nükleer santral projelerine”hayır” dedi.

Aralarında Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Koruma Kurulu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Bursa Su Platformu,Hasankeyf’i Yasatma Girisimi, Sinop Nükleer Karşıtı Platformu’nun da bulunduğu binlerce yaşam savunucusu Ankara Toros Sokak’ta bir araya geldi. Buradan Kolej Meydanı’na kadar yürüyüş düzenleyen yaşam savunucuları, düzenledikleri mitingde doğa kıyımına izin vermeyeceklerini belirtti. Mitinge emek örgütleri ve siyasi partiler de destek verdi. “HES’lere hayır” dövizleri taşınırken, “Dereler özgürdür özgür akacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı mitingde, Karadeniz ve Dersim’den gelen kadınların giydikleri yöresel kıyafetler dikkat çekti.

‘100 binler gelecek’

Kolej Meydanı’nda düzenlenen mitingde tertip komitesi adına yapılan konuşmada, mitingin bir uyarı olduğu belirtilerek, AKP hükümeti’nin uyarıları dikkate almaması durumunda 100 binlerce insanla Ankara’ya gelineceği vurgulandı. Tertip komitesi adına yapılan ortak basın açıklamasını okuyan Derelerin Kardeşliği Platformu aktivisti Mehmet Gürkan, “Bizler suyumuza sahip çıkarak, toprağımıza, ürünümüze,hayatımıza, dünümüze, bugünümüze ve yarınlarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.AKP’nin hazırladığı yasalar ile yaşam alanlarını talan etmeye çalıştığını vurgulayan Gürkan, “AKP bizlerin yaşam alanlarını talan ederek bizi göçe zorluyor. Biz bunları haykırınca bize ‘Bir avuç çapulcu’ dediler. Asıl onlar ‘aykırı tiplerdir’, tipleri kaymış ekseninden” diye kaydetti.

‘Barajlar 1938’de yapılan aynı’

Dersim Dernekleri Federasyonu adına konuşan Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Bülent Akdağ ise Dersim’de yaşam felsefesinin insan ve doğa sevgisi üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Dersim’de doğal kültürü yoketmeye çalışıyorlar. 1938’de Dersim’de on binlerce insanımızın katledildiği, on binlerce canımızın ise sürgün edildiği, Munzur suyunu kana bulayan, bir katliam yaşanmıştır. İşte günümüzde yapılmak istenen barajlarla 1938’de yapılan katliam arasında fark yok. Her ikisi de Dersim topraklarının insansızlaştırmak amacıyla yapılmıştır” diye konuştu.Yeşil Gerze Platformu Dönem Sözcüsü Şengül Şahin ise yaptığı konuşmada, HES’lere karşı alanlarda olduklarının belirterek, derelerin ve halkların kardeş olduğunu kaydetti.