Rize’nin İçme Suyuna 3. HES Projesi…

Kaynak: ajans53.com, 26 Aralık 2011

Rize kent merkezi ile 9 ilçe ve 26 köyünde 300 bine yakın kişinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Küçükçayır köyündeki Salarha Deresi üzerinde 3’üncü hidroelektrik santrali (HES) yapımının planlandığının duyulması köylülerin tepkisine neden oldu. Daha önce bölgede yapımı planlanan HES projesi için ineğini satarak dava açan ve projeyi durduran Kazım Delal, yeni projeye karşı da Küçükçayır ve çevresindeki köylülerle birlikte ortak hareket edeceklerini açıkladı. Delal şunları söyledi: “Tahribatı görünce bu HES projesi için ortak mücadele kararı aldık. Aldığımız kararları köy muhtarının öncülüğünde metin haline dönüştürüp imzaya açtık. ÇED toplantısında söz konusu metni yetkililere vereceğiz ve köyümüzde HES projesi istemediğimizi vurgulayacağız.”

Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Salarha Vadisi üzerinde kurulması planlanan HES projelerine karşı yürütülen hukuk mücadelelerine rağmen, içme suyu tesislerinin üzerinde başka bir proje için süreç başlatıldığı kaydedildi. Küçükçayır köyünde proje için yapılması planlanan ÇED toplantısı nedeniyle bir araya gelen köylülerin, HES projelerine karşı ortak bir tavır oluşturulması yönünde kararlar aldıkları ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ülke genelinde bütün vadilerde, köylülerin ve yaşam savunucularının HES’lere karşı verdiği her türlü mücadelede olduğu gibi Salarha Vadisi ve Küçükçayır köylülerinin vereceği mücadeleye sonuna kadar destek olacağız. Bilindiği gibi daha önce yine aynı bölgede bulunan Andon İçme Suyu Tesisleri’nin su girişlerinde Rize Belediyesi tarafından planlanan bir başka HES projesi için bölgede çalışmalar yürütülüyordu. Rize Belediyesi’nin planladığı HES, bölgede tepkiyle karşılanmıştı. Salarha Vadisi üzerinde ayrıca Ada HES projesi de geliştirildi.”

Bilindiği gibi daha önceden de yine aynı bölgede bulunan Andon İçme Suyu Tesislerinin su girişlerinde Rize Belediyesi tarafından planlanan bir başka HES projesi için de bölgede çalışmalar yürütülüyordu. Rize Belediyesi’nin ‘içme suyuna HES’ bölgede tepkilerle karşılanmış, ancak Rize Belediyesinin projeye ilişkin çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi verilmemişti.

Salarha Vadisi üzerinde, ayrıca bir de Güneysu’da Çalık Grubu tarafından kurulması planlanan Ada HES projesi için regülatör çalışması yapılıyor. Ada HES projesinin, Salarha Vadisi üzerinde bulunan Güneşli Regülatörü ile Askaroz (Taşlıdere) Deresinin suyu, Çaykent Beldesinden alınarak Güneysu Vadisine aktarılıyor ve daha sonra iki vadinin birleştiği noktada kurulacak HES projesi ile yaklaşık 8 kilometre sonra yeniden vadiye bırakılıyor.

RİZE kent merkezi ile 9 ilçe ve 26 köyünde 300 bine yakın kişinin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Küçükçayır köyündeki Salarha Deresi üzerinde 3’üncü hidroelektrik santrali (HES) yapımının planlandığının duyulması köylülerin tepkisine neden oldu. Daha önce bölgede yapımı planlanan HES projesi için ineğini satarak dava açan ve projeyi durduran Kazım Delal, yeni projeye karşı da Küçükçayır ve çevresindeki köylülerle birlikte ortak hareket edeceklerini açıkladı. Delal şunları söyledi: “Tahribatı görünce bu HES projesi için ortak mücadele kararı aldık. Aldığımız kararları köy muhtarının öncülüğünde metin haline dönüştürüp imzaya açtık. ÇED toplantısında söz konusu metni yetkililere vereceğiz ve köyümüzde HES projesi istemediğimizi vurgulayacağız.”