Toplantı: “Kâr İçin Değil, Yaşam İçin Su”

Program:17 Mart 2012, İstanbul14.00-15.30 I.Oturum: “6.Dünya Su Forumu’nun Ardından- Suyun Uluslararası Çapta Özelleştirilmesi ve karşı mücadeleler”
Konuşmacılar
:
Dr. Akgün İlhan
(Barcelona Otonom Unv. ICTA)
Serhat Resul  (Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi)
Dicle Tuğba Kılıç
(Doğa Derneği)
Moderatör: Erkin Erdoğan (Su Hakkı Kampanyası)

15.30-15.45 Ara

15.45-17.15 II. Oturum: “Yerel Yönetimlerde Katılımcı Su Politikaları” 
Konuşmacılar
:
Osman Özgüven
(Dikili Belediye Başkanı)
Abdullah Demirbaş
(Sur Belediye Başkanı)
Erdal Balsak
(Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği)
Av. Arif Ali Cangı
(EDP İzmir İl Başkanı)
Moderatör: Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası)

 

Tarih:              17 Mart 2012, Cumartesi

Saat :              14.00 – 17.15

Yer:                Taksim Hill Otel-Sıraselviler Cad.
No:5, Taksim/İSTANBUL

İrtibat: Tel: +90 212 292 34 39
E-posta: [email protected]

Dünya Su Forumu (WWF), düzenlenmeye başlandığı tarihten itibaren uluslararası su şirketlerinin, hükümetlerin ve Dünya Bankası gibi finans kuruluşlarının yönlendirmesi altında suyun ticari bir meta haline getirilmesine ve bu politikaların tüm dünyada yaygınlaşmasına zemin sağlayan bir etkinlik oldu.

İlk kez düzenlendiği 1997 yılından beri, Forum’un son gününde yayınlanan Bakanlar Bildirileri su hakkını kabul etmeyi reddetti. En son 2009 yılında İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu Bakanlar Bildirgesi’nde de su hakkının tanınması, kabul edilen maddeler arasında yer almıyordu.

Dünya Su Forumu, düzenlendiği ülkelerde büyük protestolarla karşılaştı. Su adaleti hareketleri, su mücadeleleri, uluslararası nehirler ağı, insan hakları savunucuları, yerel halklar, sendikalar, yerel, bölgesel ve uluslararası ağlarda örgütlenen aktvisitler; resmi foruma karşı kitlesel gösterilerin yanı sıra alternatif bir forumun örgütlenmesini de ilk kez 2006 yılında Meksika’da gerçekleştirdi. Kırktan fazla ülkeden çok sayıda kuruluşun katılımıyla gerçekleşen “Suyun Savunmasında Uluslararası Forum”un sonuç deklarasyonu, Dünya Su Forumu’nun antidemokratik ve meşru olmayan bir etkinlik olduğunu, suyun bütün biçimleriyle kamuya ait bir varlık ve suya erişimin de temel ve devredilemez bir insan hakkı olduğunu vurguladı.

İkinci Alternatif Su Forumu 2009 yılında İstanbul’da yapılan 5. Dünya Su Forumu’na karşı örgütlendi. 2006 Meksika Suyun Savunmasında Hareketlerin Ortak Deklarasyonu’nun imzacısı olan kampanyaların ve Su Hakkı Kampanyası’nı yürüten kuruluşların örgütlediği “Alternatif Su Forumu”, 2009 yılında siyasi bir zafer kazanılmasına yol açtı. Resmi forumun katılımcısı olan 26 ülke bir araya gelerek “suyun bir insan hakkı olması gerektiğini” deklare etti ve resmi forumun kararlarına katılmadıklarını açıkladı. Dünya basını, yıllardır tabandan örgütlenen, mücadele eden aktivitstlerin argümanlarıyla, resmi forumun örgütleyicilerinin beyanatlarını aynı anda vermek zorunda kaldı. Bu, hareketimizin uluslararası zaferlerinden biri oldu.

Dünya Su Forumu’nun altıncısı 12-17 Mart 2012’de bu kez Marsilya’da gerçekleştiriliyor. Aynı tarihlerde Alternatif Su Forumu da Marsilya’da yapılacak. “Kâr İçin Değil, Yaşam İçin Su” başlığı ile örgütlenen Alternatif Su Forumu’nda “kadın ve su, su ve tarım, su hakkı, iklim değişikliği ve su, su ve sağlık, kamusal su yönetimi, neoliberal politikalara karşı direniş, suyun paylaşımı ve çatışmalar, barajlar” başlıklarında toplantılar düzenlenecek. Su krizini çözme adına; suyu ihtiyaç olarak tanımlayan, su tasarrufunu suyu fiyatlandırma yöntemiyle çözeceğini savunan Dünya Su Forumu’na karşı somut alternatifler ele alınacak.

Su Hakkı Kampanyası, Alternatif Su Forumu’nun katılımcıları arasında yer alıyor. Kampanyamız adına Dr. Akgün İlhan ve Serhat Resul, alternatif forumda konuşmacı olarak yer alacaklar. Dr. Akgün İlhan 14 Mart’ta “Su Mücadeleleri” toplantısında, Serhat Resul ise 16 Mart tarihinde “Barajlara Karşı Yerel Mücadeleler” oturumlarında sunum yapacaklar.

17 Mart tarihinde İstanbul’da düzenleyeceğimiz “Kâr İçin Değil, Yaşam İçin Su” adlı etkinlikte, hem Alternatif Dünya Su Forumu’nu ve suyun özelleştirilmesine karşı uluslararası direnişi değerlendireceğiz, hem de Türkiye’de alternatif katılımcı su yönetimi modellerini tartışacağız.

Etkinliğin ilk oturumunda konuşmacılarımız resmi forumda konuşulanları, alternatif forum içinde yapılan tartışmaları ve alınan kararları bizlerle paylaşacaklar. İkinci oturumda ise bugüne kadar su yönetiminde ilerici uygulamaları benimseyen, alternatif su yönetim modelleri üzerinde çalışmalar sürdürmüş yerel yönetimler, bizlerle deneyimlerini paylaşacaklar. Suyun bir insan hakkı olduğunu düşünen ve suyun özelleştirilmesine karşı mücadele eden herkesi etkinliğimize bekliyoruz.

Su Hakkı Kampanyası