Alakır Nehri’nde HES’e Durdurma

alakirnehrindehesedurdurmaKaynak: Bianet, 28 Aralık 2012
Alakır nehrinin üzerinde kurulmaya başlanan Dedegöl Enerji’ye ait Kürce HES için yürütmeyi bir kez daha durdurma kararı verildi.

Alakır Nehri Kardeşliği’nin yaptığı açıklamada, 24 Mayıs 2012’de açılan davanın sonucunda mahkemenin yürütmeyi durdruma kararı verdiği bildirildi.

İkinci durdurma

Sözkonusu HES’e dair ilk yürütmeyi durdurma kararı 11 Mart 2010’da açılan dava sonucunda 10 Ekim 2011’de verilmişti.

Alakır Nehri Kardeşliği’nin aktardığına göre, kararın uygulanmaması üzerine suç duyurusu yapılmış, sonuçta, devam eden projenin yeni bir proje gibi gösterilmesiyle mahkeme kararının uygulanmadığı belli olmuştu.

Bunun üzerine 24 Mayıs tarihli yeni dava açılmıştı.

SİT alanı

Daha önce Alakır’ın SİT alanı ilan edilmesi yönündeki bir başka mahkeme kararında vadinin ve nehrin özellikleri şöyle sıralanmıştı.

“Coğrafik olarak özel bir konuma sahip. Zengin bir habitat var. Sucul canlılar barındırıyor. Farklı zonlarda farklı türler bulunuyor.

“Bozulmamış, sağlıklı kızılçam ormanları mevcut. Anadolu için endemik türler barındırıyor. Avı yasak hayvan türleri barındırıyor.

“Tehdit altındaki kuşların konaklama alanı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle bu yerlerin önemli olduğu kesin. Alakır Çayı bir bütün olarak bu nitelikleri taşıyor.

“Doğal ve biyolojik (habitat, tür ve genetik çeşitliliği) bakımından zenginliği yönüyle sit alanı özellikleri taşıyor. Burayı korumak hem bilimsel hem de kamu açısından yararlı.” (YY)