Azdavay HES davasında keşif yapıldı

Azdavay HESKaynak: Haberler3, 9 Ekim 2013
Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde, Çelikler Elektrik Üretim AŞ. tarafından yapılmak istenen Ilıca Regülatörü ve Hes Projesi Kırma Eleme Tesisi ve Beton Santralı Projesi kapsamında mahkeme heyeti bölgede keşif yaptı.

Fevzi Nalbant ve dava arkadaşları tarafından açılan dava kapsamında bu yılın Ocak ayında görülen duruşmada, davalı idareye savunma için süre verilmesi ve yeni bir karar alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması kararı verildi. Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu raporu verilen bölgede mahkeme heyeti tarafından keşif yapıldı. Keşfe mahkeme hakimi, davacılar, taraf avukatları, bilirkişi heyeti, çevre köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Heyet, regülatörün yapılacağı Pınarbaşı ilçesi Ilıca köyünde, Kırma Eleme Tesisi ve Beton Santralı ile suyun boruya alınacağı Azdavay ilçesi Karakuşlu köyü Çatak kanyonu girişinde incelemelerde bulundu.

Keşif sonrası açıklama yapan davacı vekili Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu, şunları söyledi: “Bilirkişi incelemesi ve keşif yargılamanın bir aşamasıdır. Amacı, konusunun uzmanı olan bilirkişilerin proje hakkında bilgi almaları ve proje alanını görerek çevreye zararı olup olmayacağını belirlemektir. Şu an bilirkişilerin ÇED raporu ve burada yaptıkları incelemelere göre verecekleri karar mahkemenin gidişatını belirleyecektir. Eğer bizim lehimize bir karar verirlerse mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alacağız veya şu an geçerli olan yürütmeyi durdurma kararı devam edecek. Bunun sonucu muhtemelen mahkeme iptal kararı verecek ve biz bu davayı kazanmış olacağız. Eğer bilirkişi projenin çevreye olumsuz etkisi olmayacağı kararı verirse yürütmeyi durdurma kararı kalkacak ve firma buraya gelerek çalışmaya başlayacak. Tabi bizim buna karşı itiraz etme hakkımız var. Biz kazanırsak da karşı tarafında itiraz etme hakkı var. Bu süreç Danıştay’a, Anayasa Mahkemesi’ne, oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gidebilecek bir süreçtir. Biz daha sürecin başında sayılırız.”

Alınan hukuki bazı kararları eleştiren Okumuşoğlu, “Hukuk; köylünün, sizlerin, bizlerin hukuku değil maalesef. Hukuk, son yıllarda daha çok ticari şirketlerin hakkını koruyan bir hukuk haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Köylülere hitap eden davacılardan Azdavay Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Diribaş ise, şunları söyledi: “Siz bu toprağın sahipleri olarak burada varsınız ama yeterli değil! Sizin arkanızda bir sürü kişi var ama sadece izliyor, onlarında burada olmaları gerekiyor. Bu dava Azdavay köylülerinin, Küre Dağları Milli Parkı çevresinde yaşayan insanların davasıdır. Buraya biz sahip çıkmazsak hiç kimse ‘burası sizin hakkınız’ demez. Biz, Azdavay Dernekler Federasyonu olarak sizin yanınızdayız.”