Dicle Vadisi’nde yeni tehlike

dicle-vadisinde-HES-tehdidiKaynak: Taraf, 8 Nisan 2014
Diyarbakır’da Kulp ve Silvan Hidro Elektrik Santrali (HES) projelerine ve Hevsel Bahçelerinin yapı rezerv alanı ilan edilmesine tepkiler sürerken, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan 3 adet HES projesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından onay çıktı. Eser Enerji Elektirik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılası planlanan HES’ler, Diyarbakır Kent merkezine 3 ile 30 kilometre arasındaki uzaklıkta bulunan mahalle ve köyler arasına inşa edilecek.

HES’LER MİNİ AMA…
İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Turan Kapan bu HES’lerin yapılmasıyla birlikte bu bölgenin tüm ekolojik özelliğini yitireceğini söyledi.
Turan Kapan, sözlerine şöyle devam etti: “Dicle Vadisi zaten üç tane baraj projesi ile tahrip edilmiş durumda. Bu alanda yapılan ve yapımı süren başka HES projeleri de var. Bunun yanı sıra bu araziye mini regülatör adında üç adet yeni enerji tesisi yapılmak isteniyor. Mini dense bile bunlar HES’tir. Bu HES’lerin çevre üzerinde büyük olumsuz etkileri olacaktır. Daha önce buraya yapılan baraj ve HES’ler ile bu nehrin akış düzeni değişti ve kurumak üzere. Dicle Nehri can suyunu alamayacak düzeye geldi.”
Yapılması planlanan üç adet HES ile birlikte Dicle Nehri’ne ölümcül darbe vurulacağını aktaran Kapan, “Daha önce buraya yapılan HES’ler kamuoyu tarafından ihtiyaç olarak görülüyordu ancak tamamlandıktan sonra çevre ve tarımsal alanlar üzerinde olumsuz etkileri görüldüğünde projeler bu desteği de kaybetti. Son HES’lerin tamamlanması durumunda Dicle Vadisi’ndeki tarımsal sulamalar imkansız hale gelecek ve artık buradan ürün elde edilemeyecek. Özellikle Dicle Vadisi üzerinde yapılacak olan ikinci HES’in bu bölgede büyük olumsuz etkileri olacak” dedi.