El Salvador halkı maden şirketine karşı sularını savunuyor

orange-water-from-mtr-siteEl Salvador’da büyük bir maden şirketi, OceanaGold, milyonlarca insanı dava etti. Hem de sadece, “kalan suyumuzu da madenlerin kirletmesine izin veremeyiz” dedikleri için.

Hali hazırda El Salvador’un sularının %90’ı kirli. Bu kirli sular orada yaşayan aileleri, toplumu su yoluyla bulaşan hastalıkların ve gıda sıkıntısının pençesine bırakıyor. Ayrıca aileler şişe suyuna çok miktarda para harcamak durumunda kalıyorlar. Eğer OceanaGold’a imkan verilirse, ülkedeki son içme suyu sağlanan nehir de yok olabilir.

Maden endüstrisi El Salvador’u zaten kevgire çevirdi. San Sebastian’da maden şirketi su kaynağını kirlettiği için, halk şişelenmiş su kullanmaya başlamak zorunda kaldı. Aktivistler madene karşı çıkmak için hayatlarını ortaya koydular. Dora Alicia Recinos Soto adında bir kadın evinin önünde başından vuruldu. Vurulduğunda 8 aylık hamileydi ve 2 yaşındaki bebeği de kucağındaydı.

El Salvador hükümeti OceanaGold’un El Dorado madeni için işletme lisansını; yönetmeliklere uygun davranmadığı, çevre ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesi ile iptal etmişti. OceanaGold ise bu demokratik karara boyun eğmek yerine, uluslararası ticaret anlaşmaları doğrultusunda yabancı şirketlere ulusal hükümetleri dava etme hakkı veren Yatırımcı-Devlet Tahkimine güveniyor.

OceanaGold, El Salvador halkını değil sadece kendi kârını umursadığını defalarca kanıtladı. Şimdi bu şirketi durdurma zamanı. El Salvador halkı sularının, maden şirketinin kârı uğruna tahrip edilmesine izin vermeyecek.

Kaynak: Sumofus