Eymir Gölünü de Talana Açıyorlar!

eymirrKaynak: E-Gündem

Hükümet, Ankara’nın ender yeşil kalan alanlarından biri olan Eymir Gölü’nü de yağmalamak için yapılaşmaya açıyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsü içinden doğa cinayeti işleyerek otoyol geçiren AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin üniversitenin elinden almaya çalıştığı gölün bitişiğindeki koruma alanında bulunan yamaçlara otel yapılıyor.

Gölbaşı Özel Çevre Koruma Alanı içerisinde yer alan, ağaçlandırılması gereken alana yapılan oteli Mimarlar Odası Ankara Şubesi gündeme taşıdı. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, otelin, Ankara Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından “Diplomatik Otel turizm toplu yapısı” diye planlandığını duyurdu. Otelin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 24 Ekim 2014 tarihinde askıya çıkarıldığını bildiren Candan, otelin inşaat ruhsatı aşamasında olduğunu kaydetti.

“ORMAN İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLUR”

Girişimin endişe verici olduğunu belirten Candan şöyle konuştu:

“Eymir yapılaşma tehditi altındadır. Eymir Gölü’ne 150 metre uzaklıkta Diplomatik Otel yapma izni verilirse bu Eymir Gölü’nün ve ormanının sonunun başlangıcı olur. Eymir Gölü ve çevresine yönelik Büyükşehir Belediyesinin gözü olduğunu her zaman söylemiştik. ODTÜ planı onaylanırken, bu alana bir kez daha dikkat çekmiştik. Plan okumak aynı zamanda geleceği okumaktır. Eymir’in yapılaşmaya açılması çok yakındır. Büyükşehir ODTÜ projesindeki DOP’u nereden isteyecek, elbette ki rant getirecek alanlardan, ya Eskişehir yolu paralelindeki ODTÜ arazisinden yada Eymir Gölü’nden.

“NEFES KORİDORLARIMIZ TIKANIYOR”

Candan, 1. etapta ağaçlandırılacak alan olan, özel çevre koruma alanı içerisinde kalan 29196 ada 1 parsele ait alanda, yapılması planlanan Diplomatik Otel’in avan projelerinin, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylandığını, ruhsat aşamasında olduğunu saptadıklarını ifade etti. Candan, “Diplomatik otelle birlikte Eymir Gölü’nün Oran girişi güvenlik nedeni ile halka kapanır ve giderek Eymir Gölü ve çevresi yapılaşma tehditi ile karşı karşıya kalır. Kentlilerin nefes alanlarına vadilerimize yönelik bu yapılaşma terörü kabul edilemez. Ruhsat iptali için yargıya başvuracağız. Nefes koridorlarımız tıkanıyor” dedi.