Bakanlık Bıçkı Deresini Otele Kiraladı!

sakarya-akyazı-kiralık-dere2Kaynak: Kuzey Ormanları

Sakarya Akyazı’da iki mahallenin içme suyu olarak kullandığı, tarlalarını suladığı Bıçkı Deresi’nin suyunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgede yapılacak otele kiraladı. Bölge halkı, “Suyumuzu alarak bizi ölüme mi terk edecekler” diyerek isyan ediyor

Sakarya-Akyazı’nın Küçücek ve Bıçkıdere Mahalleleri’nde yaşayanların içme suyu olarak kullandıkları, tarlalarını suladıkları Bıçkı Deresi’nin suyunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgede yapılacak termal otele kiraladı. DHA’nın haberine göre, otel için dereden su alma noktası oluşturuldu, otele su taşımak için de orman içinde 5 kilometre boru hattı döşendi.

Sularının kiralandığını çalışma başlayınca öğrenen bölge halkı, derenin yaşam kaynakları olduğunu belirtiyor: “Birileri termal ve suyu alma yetkisi almış. Aynı maden arama yetkisi gibi. Tüm bunlar Özel İdare kapatılmadan önce olmuş. Orman, su hepsi satılmış. Bizim bundan 20 gün önce haberimiz oldu. Kamyonlar geçmeye başlayınca dikkatimizi çekti, araştırınca öğrendik”

 

“Suyumuzu alarak bizi ölüme mi terk edecekler”

Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Ziyaettin Tınaz, yapılacak olan termal tesislerde insanların tatil yapacağını, ancak kendilerinin susuz kalacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“Sıcak suyu da orada buldular, soğuk suyu da buradan götürecekler. Bizi susuz bırakacaklar. İlla ki bunu alacaklarsa, bize gölet mi yaparlar, baraj mı yaparlar önce onu yapsınlar, sonra fazla suyu alsınlar. Bizi susuz bırakmasınlar. Buralarda bu su yüzünden insan vuruldu, hapse gitti. Sülalelerin birbirine hala hasımlıkları devam ediyor. Bayramda dahi barıştıramıyoruz. Bu su kesilirse bunun devamı da olacak.”

Akyazılılar, “Bu dereden 10 bin dönüm tarla ve bahçemiz sulanıyor. Suyumuzu alarak bizi ölüme mi terk edecekler” diyerek 1000 imza ile Valiliğe dilekçe yazarak karara itirazda bulundu. Valilik ise dere sularıyla ilgili tasarrufun Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu, gelen dilekçeyi Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiklerini söyledi. Belediyeye bağlı Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, su tahsisiyle ilgili kararın bakanlık tarafından verildiğini söylüyor. Bölgede boru döşeme çalışması ise devam ediyor.