Kentlerimizi kırlamızı geri alacağız

kentlerimizi-kirlarimizi-geri-alacagizKaynak: Özgür Gündem, 29 Aralık 2015
AKP hükümetinin nükleer santral, baraj, HES, termik santral ve “kentsel dönüşüm” projeleri adı altında yaşam alanlarını yağmaya açmasını durdurmak için İstanbul Kadıköy’de “Marmara Kent ve Doğa Mitingi” düzenlendi.

Kadıköy Bahariye Caddesi’nde bir araya gelen yaşam savunuculaı, “Marmara için birleşiyoruz yaşamak için direniyoruz”, “Nükleer ve HES’lere hayır” ile “Katliamlarınız sınır tanımıyor, mücadelemiz sınırları aşıyor” yazılı pankart açtı. “Marmara için savunma vakti”, “Rantınız batsın”, “İstanbul için savunma vakti” dövizleri taşıyan yurttaşlar, “Yalana talana hırsızlığa hayır”, “Sermaye elini ormanımdan çek” sloganları atarak, rıhtıma yürüdü. Altıyolda kitlenin önünü TOMA’larla kesen polis, yürüyüşü engelledi. Polis engellini protesto eden yaşam savunucuları, Altıyol’daki miting kürsüsü kurdu.

Her ağacın hesabını soracağız

TMMOB Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı mitingde yaptığı konuşmada, AKP hükümetinin talan ve yağmasından kentlerimizi, doğayı geri almanın zamanının geldiğini belirterek şöyle dedi: “Kentleri kırları geri almanın vakti geldi. Taksim’den Kasımpaşa’dan GOP’tan tek bir ağacın hesabını yapıyoruz. İşte biz burada bir aradayız, ürettiklerimizle adaletimizle yok ettiklerinize karşı var ettiklerimizle yine meydandayız. Sadece doğayı değil emeğimizi de savunuyoruz. Sahip çıkıp mahallelerimizde işyerlerimizde savundukça kazanacağız bir arada yaşamı savunacağız.” Beyza Üstün de yaptığı konuşmada, derelere ormanlara, meralara dokundurtmayacaklarını belirterek, “Kobanê’de ölenlere, Roboski’de ölenlere, Soma’da ölenlere… Hepsine sözümüz var. Yaşamımızı yaşam alanlarımızı yok edenlerden hesap soracağız.”

Mücadeleyi Türkiye’ye yayacağız

İstanbul Kent Savunması Temsilcisi Çiğdem Çidamlı ise yaptığı konuşmada, miting ile bir adım atıklarına dikkat çekerek, “Bundan sonra ikinci, üçüncü adımlarla mücadeleyi tüm Türkiye’ye yayacacağız” dedi. Mitinge, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eş sözcüsü Sebahat Tuncel, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, CHP Milletvekilleri Melda Onur ve Mahmut Tanal, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül’ün yanı sıra HDK, Halkevleri, TMMOB, TTB, DİSK, KESK Kaldıraç ÖDP, SDP ve kadın örgütleri de katıldı.