Brezilya’da Tarihin En Büyük Kuraklığı

1000

Brezilya’da tarihinin gördüğü en büyük kuraklık döneminde, Sao Paulo’dan Rio de Jenerio’ya kadar ülkenin dört bir yanında musluklardan su akmıyor ve elektirikler kesiliyor…

4 milyondan fazla insanın bu kesintilerden etkilenmesi üzerine, sıcaklıkların artışının ve yağış düşüşlerinin gözlemlendiği bu dönemde su kaynaklarının ülkeye yetmeyeceği anlaşılmış oldu.

Dünyanın 7. büyük ekonomisinin poliitik ve ekonomik çöküşü gitgide daha görünür oluyor. Kurak bölgelerde sokaklarda protesto gösterileri düzenleniyor. Kuraklık kahve mahsüllerini vurdu, işletmeler kapandı, göllerde tekneler ile işportacılık yapanlar göl kuruyunca işsiz kaldı.

Güney Amerika’nın en kalabalık ve kuraklıktan en fazla etkilenen kenti Sao Paulo için uzmanlar, daha da kötüsüne hazır olmaları uyarısında bulunuyor. Nüfusun önemli bir kısmının durumun ciddiyetinin farkında olmadığı söyleniyor.

Şuana kadar en az 6 kentin, 35 derecenin üzerindeki günlerde hidroelektirik üretiminin aksamasına bağlı olarak elektirik kesintilerinden etkilendiği belirtiliyor. Buna karşın kamu kurumları çareyi daha çok fosil yakıt yakmakta ve sera gazı emisyonlarını arttırmakta buluyor (ki fosil yakıt ve sera gazlarının sebep olduğu iklim değişikliği, kuraklığın en büyük nedeni). Ayrıca Arjantin’den enerji ithal ediliyor.

Sao Paulo’da trenlerin 1 saatten fazla durdurulduğu oluyor. Işıklar ve internetin gittiği günlerde iş yerlerinde işler aksıyor.

Tarım, bu durumdan en çok etkilenenler arasında. Yağışlar, normalin %50 altına düştü. Kahve gibi iki yılda yetişen bir ürün için bu durum, geri dönüşsüz zararlara neden oluyor. Şekel ve alkol üretimi de ayrıca etkileniyor.

Bu kriz, tarım işçilerinin de işten çıkarılması anlamına geliyor. Ülkenin en büyük kamış üreticilerinden biri 250 işçisini işten çıkaracağını açıkladı.

Ülkenin 18 büyük su kaynağından 17’si 2001’deki son krizdekinden daha düşük su seviyesine sahip. Güneydekilerde bu etki daha büyük. Bölge, 2014 yazından beri alarm veriyor.

Yetkililer gökten bir yardım bekliyor fakat görülen o ki, yağış mevsimi endişeleri arttırmaktan başka bir işe yaramayacak. Jükümetin verilerine göre şuan rezervuarların tam kapasiteye göre yalnızca %5’i dolu.

Kesintiler herkesten çok yoksulları etkiliyor. Vatandaşlar boş kovaları çalarak tepkilerini dile getiriyorlar.

Ülkenin Bilim Bakanı Aldo Rebelo küresel ısınmanın varlığını reddetse ve bunun emperyalizmin bu oyunu olduğunu söylese de bilim insanları küresel ısınmanın Amazon yağmur  ormanlarınında yol açtığı kayıplar ve kentsel büyüme sonucu Brezilya’nın iklim dokuları değişecek. Kuraklık daha da kötüye gidecek.

Kaynak: The Guardian