Dublin’de 10 binlerce kişi su sayaçlarına karşı tekrar yürüdü

Water charge protest in Dublin city centreİrlanda hükümetinin kemer sıkma politikaları, halktaki öfkeyi körüklüyor. Geçtiğimiz Cumartesi, 21 Mart’ta sokaklar tekrar doluydu.On binlerce insan, hükümetin suyu ücretlendirme planına karşın Dublin’deki büyük gösteriye katıldı. Bu, İrlanda’daki koalisyon hükümetinin ekonomik büyüme adına öngördüğü su sayaçlarına karşı yapılagelen büyük gösterilerin sonuncusu.

İrlanda’da hükümet seçimlerin arefesinde, evlerde o zamana kadar ücretsiz olan suyu ücretlendirmeye başladı. Bu 7 senelik kemer sıkma politikalarının son aşaması. Aynı zamanda en fazla tepki çekeni. Bu Ekim’den beri 4. gösteri.

Gösteriyi düzenleyenlere göre yürüyüşe 80 bin kişi katıldı. Pek çoğu, dayanışmalarını göstermek adına ellerinde Yunanistan bayrakları tutuyorlardı. Ulusal haber kanalı RTE ise sayıyı 30-40 bin arası olarak verdi.

ir2

Muhalefetteki Sinn Fein partisinden Lynn Boylan, hükümetin sayaç karşıtı gösterilerin sönmekte olduğuna inandığını belirtirek, “Bugün onlara bir mesaj verdik” dedi.

“Bu ailelerin dayanacak gücü kalmadı. Hükümet insanları uçurumun kıyısına sürüklüyor. Bu kampanya gücüne güç katarak büyüyor. Buradayız ve su sayaçları sökülüp, Irish Water ile yapılan anlaşma feshedilinceye kadar da burada olacağız. Burada yüz binlerce insan su faturalarını ödeyemeyeceklerini söylüyor. Sinn Fein hükümeti bu konuda uyardı. AB de hükümeti uyardı. Verdikleri cevap ne oldu? Göstericileri tutuklamak, reklam kampanyasına 650 bin euro harcamak, su sayaçlarına 539 milyon euro harcamak… 85 milyon euro harcadıkları danışmanlık hizmetini saymıyorum bile…”

Boylan ayrıca insanlar zar zor geçinirken, bir de su faturasını nasıl ödeyecekler diye de soruyor. Ardından da ekliyor: “Şimdi şu mesajı herkese duyuralım, Irish Water ve su sayaçları tarihin çöplüğüne gidecek!”.

Kampanyayı destekleyen sendikalar, Irish Water ile anlaşmanın feshedilmesi için bir referandum çağrısı da yapıyor.

Kaynak: The Guardian