Asi Nehri’ndeki Su Miktarı Arttı

Kaynak: haberler.com, 15 Eylül 2015 Salı

Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan ve Suriye’den geçerek Hatay’ın Samandağ ilçesinde Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’ndeki su miktarı Suriyeli çiftçilerin arazilerini kullanamaması nedeniyle arttı. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle üretim yapamayan Suriyeli çiftçilerin Asi Nehri’ni kullanamadığını söyledi.

Asi Nehri’nin Amik Ovası’nın adeta can damarı olduğunu ifade eden Ödemiş, buranın komşu ülke Suriye’deki çiftçiler için de büyük önem taşıdığını kaydetti. Suriye’deki olaylar öncesi nehirdeki suyun hem Türkiye’deki çiftçiler, hem de Suriyeliler tarafından kullanıldığının altını çizen Ödemiş, yaz döneminde iki taraftaki üreticilerin de sulamayla ilgili sıkıntılar yaşadığını belirtti. İç savaş yüzünden Suriyeli çiftçilerin tarlalarını ekip biçemediği için nehirdeki suyu kullanmadığını ifade eden Ödemiş, şöyle devam etti: “Uzun yıllık verilere baktığımızda Asi Nehri’ndeki su miktarı Suriye savaşı olana kadar önemli ölçüde azalmaktaydı. Bu azalış öyle bir noktaya ulaştı ki özellikle yaz mevsiminde nehrin yatağında neredeyse bir damla su bulamıyorduk. Suriye’de savaştan önce suyun büyük bir bölümünü kullanan bir yapı vardı. Çünkü Suriye’deki çiftçiler, son derece ilkel bir teknolojiyle tarımsal alanlarını suladığı için bölgeye gelen su miktarı da ciddi ölçüde düşüyordu. İç savaş nedeniyle tarım arazileri kaderine terk edilen Suriye’deki çiftçiler suyu kullanamadıkları için Asi Nehri’ndeki su miktarı artmaya başladı.”

Savaş öncesinde her iki ülke çiftçisinin Asi Nehri üzerindeki suyu kullanınca Amik Ovası’ndaki çiftçilerin çareyi yeraltı sularında bulduğunu belirten Ödemiş, bu durumun ova için bir tehdit oluşturduğunu hatırlattı. Suriye’de nehir suyunun kullanımının azalmasının yeraltı sularının artmasına neden olduğunu ifade eden Ödemiş, “Şu anki durum itibariyle Asi Nehri hayat kaynağının ötesinde bölgedeki yeraltı su kaynaklarının yeniden canlanmasına yol açması açısından çok önemli. Elbette bu durum yeraltı sularının depolanması yani yeniden su kazanılması açısından önemli. Çünkü yaklaşık 100 bin hektarlık bir Amik Ovası’ndan bahsediyoruz. Bu bölgede en çok üretilen ürünler de suyu en çok tüketen ürünler” diye konuştu.