Kırkgöz’de kirlilik önlenemiyor

Kırkgözde-kirlilikKaynak: Sabah, 12 Eylül 2015
Antalya’nın su kaynaklardan Kırkgöz’de kirlilik önlenemiyor. Piknik yapanların yarattığı kirlilik doğal SİT alanını tehdit ediyor.
Antalya’nın doğa harikası su kaynağı Kırkgöz, günübirlik ziyaretçilerin atıkları nedeniyle yeniden çöplüğe dönüştü. Daha önce de insan kaynaklı kirlilik ile gündeme gelen ve Döşemealtı Belediyesi tarafından çöplerden arındırılan Kırkgöz, piknik yapmak için gelen vatandaşların bıraktığı çöpler yüzünden çöplüğe döndü. Bölgeyi kullanan vatandaşlar kötü kullanımı içme suyu kaynağında çamaşır yıkamaya kadar götürüyor.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya’ya özgü balık türleri ile çeşitli kuş çeşitlerinin yaşadığı Kırkgöz’ün doğal SİT alanı olduğunu hatırlattı. Bölgede tamamen insan kullanımından kaynaklanan bir kirlenmenin söz konusu olduğunu ifade eden Gökoğlu, önlem alınmaması durumunda Antalya’ya içme suyu sağlayan kaynağın kirlilik nedeniyle zarar görebileceğini vurguladı.

Bölge sakinlerinden İsmet Acer, Kırkgöz’ün bir zamanlar kentin en güzel yerlerinden olduğunu söyledi. Doğal güzellikleriyle bölgenin uzun yıllar turizme ve bölge halkına hizmet verdiğini anlatan Acer, son yıllarda bilinçsizce su kenarına ve akarsuya atılan çöpler nedeniyle ciddi bir kirlilik ortaya çıktığını bildirdi. Acer, yetkilileri Kırkgöz’e sahip çıkmaya çağırdı. Tatil için geldiği Antalya’da Kırkgöz’ü ziyaret eden Ali Özdemir de bölgenin halini görünce çok üzüldüğünü dile getirdi.