Kıbrıs’ta 41 yılın en kurak dönemi!

kıbrısKaynak: Züleyha Karaman, Gündem Kıbrıs, 15 Aralık 2015

Ülke, 1974’ten bu yana en kurak Kasım ve Aralık ayını geçiriyor. Yağmur yok, ender yağan yağmur da, çiftçinin yüzünü güldürmekten son derece uzak. Tarım ve hayvancılık için ciddi bir kriz kapıda.

Yağışların yetersiz olması çiftçileri kuraklık için endişelendirdi. Yağışların beklenen düzeyde olmaması nedeniyle ekimlerden verim alamayacaklarını dile getiren çiftçiler dört gözle yağmurun yağmasını bekliyor.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, kurak geçen bir yılın ardından, üreticileri yine sıkıntılı bir yılın beklediğini, bu nedenle, Türkiye’den gelen suyun, tarımla ilgili projesinin bir an önce uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.

Halkın Sesi’ne açıklama yapan Kelle, üreticilerin beklediği yağışı alamadığını ifade ederek, “Bizim hesaplamamıza göre, 1974’ten bu yana en kurak Kasım ve Aralık ayını geçiriyoruz” dedi.

Üreticinin ekim yaptığı bir dönemde olduklarını, geçen iki yılda önemli kuraklık yaşandığını ve “geçen yıl da hükümetin beceriksiz uygulamaları nedeniyle” üreticinin belinin büküldüğünü anlatan Hüseyin Çavuş Kelle, hükümetin, kuraklığa karşı şimdiden çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

Üreticiler olarak gelecek yılın kurak geçmesini istemediklerini, ancak Meteoroloji Müdürü’nün Ocak ve Şubat aylarının az yağışlı geçeceğini açıkladığına işaret eden Kelle, “Gelecek yıl da kurak geçerse, üreticinin bunu kaldırması mümkün değil” dedi.

ÜRETİCİ TÜK’TEN ALACAĞINI ALAMADI

Üreticinin, verdiği ürünün karşılığı olan geçen yıldan alacağını Toprak Ürünleri Kurumu’ndan (TÜK) alamadığı bir dönemde ekim yaptığını, yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle zor bir döneme girdiklerini söyleyen Kelle, “Şimdiden Hükümetin kuraklığa karşı tedbirini alması, üretici tazmin etme konusunda çalışması gerekir.

Hüseyin Çavuş Kelle, 2015’de toplam 850 bin dönümlük alana hububat ekimi yapıldığını, TÜK’ün, 53 bin ton yemlik arpa, 4 bin ton civarında tohumluk arpa, yaklaşık 5 bin ton da buğday aldığını, özel sektörün aldığı ürünle birlikte yaklaşık 100-110 bin ton hububat rekoltesinin gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

“BİZİ GELECEK YIL BÜYÜK SIKINTI BEKLİYOR”

Kelle, “Havalar bu şekilde devam ederse, gelecek yıl aynı rekolteyi alamayabiliriz. Alacağımız ürün yağışlara bağlı. Görünen o ki önümüzdeki yıl bizi büyük sıkıntıya düşürecek. Üretici mutsuz, bir taraftan ürettiği malın karşılığını alamıyor diğer taraftan da kuraklık tehlikesi.  Sabırla yağmurun yapmasını bekliyoruz. Kuraklık giderek artarken, Türkiye’den gelen suyun, tarımla ilgili projesinin bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.

KURAKLIKTAN ÖZELLİKLE YER ALTI SULARI ETKİLENDİ

Meteoroloji Dairesi’nin Ekim 2015’te yayımladığı 12 aylık analiz raporunda, kuraklığın özellikle yer altı sularına etki yaptığı belirtiliyor.

Kasım 2014-Ekim 2015 dönemini kapsayan 12 aylık raporda, şu değerlendirmelere yer verildi.

“Kuraklığın özellikle yeraltı sularına etki yaptığı bir yıllık bu periyotta, Orta Mesarya ve Doğu Mesarya Bölgeleri ile Girne, Kantara, Ziyamet ve Yenierenköy yörelerinde kuraklık/nemlilik durumu normal civarıdır. Bu yöreler dışında kalan bölge ve yörelerde ise nemlilik yaşanmaktadır. En nemli bölge ve yöreler ise Batı Mesarya Bölgesi ve Akdeniz, Kozanköy, Esentepe, Geçitkale yöreleridir. Bu yörelerimiz Orta Nemli bir yıl geçirmiştir.”