Manisa’da kartlı su sayacı sistemine geçiliyor

akıllı su sayacıKaynak: Habertürk, 3 Aralık 2015

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yakup Koç, 3516 sayılı yasa gereği 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçlarda uygulanan kartlı su sayacı uygulaması sürecinde vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getirdi.

MASKİ Genel Müdürlüğü, 3516 sayılı yasadan kaynaklanan ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Mayıs 2015 tarihli MASKİ Genel Kurulu 2. Birleşiminde aldığı karar gereğince 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçların, kartlı sayaç olarak yenilenmesini geçtiğimiz ay başlattı. İlk olarak Manisa Merkez, Salihli ve Turgutlu ilçelerinde başlayan çalışmayla il genelinde 93 bin 812 adet mekanik su sayacı, kartlı sayaçlar ile değiştirilecek. MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç uygulama süreciyle ilgili olarak vatandaşların merak ettiği konulara açıklık getirdi. Genel Müdür Koç, Türkiye genelinde diğer Büyükşehir Belediyeleri ile bazı il ve ilçe Belediyelerinde uygulamanın sürdüğünü belirterek, değişimin sadece 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçlar ile damga süresini doldurmamış olmasına rağmen kendi isteğiyle talepte bulunan abonelerde de uygulanacağını dile getirdi. Sayaç bedelinin 195 lira + KDV olduğunu dile getiren Koç, abonelerin sayaç bedelini peşin veya 18 eşit taksite kadar ödeyebileceğini söyleyerek, kartlı su sayacının abonelere faydaları ile kartlı su sayacı uygulaması ile ilgili bilgiler verdi.

KARTLI SAYACIN FAYDALARINI ANLATTI
MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, kartlı su sayaçlarının abonelere sunacağı avantajlardan da bahsetti. Kartlı sayaç kullanan abonelere su ücretinin yüzde 10 indirimli uygulanacağını dile getiren Genel Müdür Yakup Koç, “Bunun dışında ticarethanelerde kademe olmayacak. Meskenlerde kullanılan kartlı sayaçlarda ise yıllık 200 metreküpe kadar kademe uygulanmayacak. Faturaların geç ödenmesinden kaynaklanan gecikme faizleri son bulacak. Ayrıca kartlı sayaçlar için depozito alınmayacak. Önceki yıllarda alınmış depozito bedelleri de abonenin borcundan düşülecek. Zaman zaman yaşanan mülk sahibi-kiracı anlaşmazlıkları da sona erecek” dedi. Kartlı su sayaçlarına günün her saatinde yükleme yapma imkanının olacağını kaydeden Genel Müdür Koç, arıza durumları hariç sayaçta yüklü su kalmasa bile mesai sonrası, hafta sonu, resmi ve dini bayramlarda su kesintisinin yaşanmayacağını vurguladı.

MASKİ GENEL KURULUNCA KARAR ALINDI
Kartlı su sayacının uygulanma süreci hakkında da bilgiler veren Genel Müdür Yakup Koç, “3516 sayılı yasa gereği 10 yıllık damga süresini doldurmuş sayaçların değiştirilmesi zorunludur. Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerince 18 Mayıs 2015 tarihinde yapılan MASKİ Genel Kurulu 2. Birleşiminde alınan karar gereği ilimizdeki tüm sayaçların kartlı sayaç olarak yenilenmesi işlemine başlanmıştır. İlk defa yapılacak aboneliklerde kartlı su sayaçlarına depozito alınmamaktadır. 10 metreküp su, otomatik olarak yeni takılan, sayaca yüklenmiştir. Kartlı sayacın takılmasına müteakip en geç 5 iş günü içerisinde MASKİ veznelerinden kredi yükleme kartının teslim alınması gerekmektedir. Karta kredi yükleme işlemi sonrasında kart sayaca okutturularak, karttaki bakiyenin sayaca aktarılması gerekmektedir. Ayrıca abonece akıllı karta yapılan her su yüklemesinde suyun 3 metreküplük kısmı yedek kredi olarak ayrılacak. Su bitip vana kapandığında kartın tekrar sayaca okutturulması ve kartta kalan 3 metreküplük yedek kredinin sayaca yüklenmesi gerekmektedir. Bu işlem abonenin kartına yeni su yüklemesi yapması için bir hatırlatma görevi de görüyor” dedi.

AVANS KREDİ 7/24 YÜKLENEBİLECEK
Genel Müdür Koç, hafta içi 17.00-09.00 saatleri arasında ve hafta sonu sayaçtaki kredinin bitmesini müteakip kartta bulunan yedek kredinin sayaca aktarılması gerektiğini belirtti. Koç, “Yedek kredinin de sıfıra düşmesi durumunda su kesilmeyecek. Ancak bu süre zarfında kullanılacak olan su miktarı sayaçta borç bakiye olarak gözükecektir. Veznelerden yapılacak su yüklemesi sonrası kartın evde sayaca okutulması sırasında kullanılan borç su metreküp tutarı sayaca yüklenen kredi bakiyesinden düşecek. Yedek kredinin hafta içi mesai saatleri içinde bitmesi ve yine mesai saatleri içinde veznelerimizden kredi yüklemesi yapılmaması halinde avans yükleme cihazlarından 3 metreküplük avans kredi yüklemesi yapılabilecek. 7/24 yapılabilecek bu işlem her bir kredi yüklemesi öncesinde maksimum 2 kez yapılabilecek” diye konuştu.