Rize’nin Çayeli’nde su isyanı

çayeliKaynak: Haber61, 6 Aralık 2015

Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan bazı köylere temiz içme suyu verilmediği iddia edildi.
Hanelere gelen şebeke suyunun arıtma sistemi olmadığı ve yüzde 50 oranında içme suyunun dere içerisinden alındığı için her yağmur yağdığında musluklardan çamur aktığını ifade eden köylüler, su sorununun çözüleceğine ilişkin yetkililerin söz verdiğini ama su sorununun bugüne kadar giderilmediğini söyledi.

Toplamda altı adet temiz doğal kaynak suyundan ve dere içerisinden alınan su kaynağı ilçenin Selimiye, Esendağ, Yanıkdağ, Yamaç, Sırtköyü, Abdullahhoca ve Erdemli köylerindeki hanelere gidiyor.

7 köydeki 800 haneye temiz içme suyunun gelmediğini ifade eden köylüler, temiz doğal su kaynaklarından alınan suyun yetersiz geldiğinden dolayı dere içerisinden su alındığını ve yağmur yağması sonucunda evlerine gelen suyun çamurlu ve kirli su geldiklerini ifade ettiler.

MUSLUKLARDAN YILAN VE FARE GELİYOR

Temiz doğal kaynak sularının yetersiz gelmesi sonucundan dere içerisinde su alındığını ifade eden köylüler, yağmur yağdığı zaman evlerindeki musluklardan zaman zaman ufak yılan ve fare aktığını söylediler.

Su sıkıntısı hakkında açıklamalarda bulunan Esendağ Köyü eski Muhtarı Şaban Atiş “Köyümüze gelen su şebekesinin yarısı doğal temiz kaynaklardan diğer yarısı ise dere içerisinden alınan su ile tamamlanıyor. En ufak yağmur sonrası köydeki vatandaşlarımızın evine çamurlu ve sağlığa zararlı su geliyor. Biz köylüler olarak su şebekesinde sıkıntı olduğunda onarım çalışmalarına gidiyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından birçok testler yapıldı ve bu testlerde su şebekemize gelen suyun kirli ve kullanılamaz halde olduğunu tespit ettiler. Bu soruna çözüm bulabilmek için uğraşıyoruz. Yapılacak tek bir çözümümüz var köyümüze yakın bir diğer köyde sıkıntılı olan köylere yetecek kadar iki adet temiz içme suyu kaynağı bulduk. Bu kaynaklardaki suyu kullanırsak dere içerisinden alınan suyu iptal edilecek ve köylüler temiz su içmeye başlayacak. Yeni bulduğumuz iki adet kaynağa ulaşmamız için 2 km mesafelik bir yola ihtiyacımız var. Sularımızın temiz akması için yetkililerin bize yardım etmesini istiyoruz” dedi.

Öte yandan İl Özel İdaresi yetkilileri ise köylülerin iddiaları ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.