Özsoy Sağnis ve Yayla Köylerinin sorunlarını meclise taşıdı

ozsoy-sagnis-ve-yayla-koylerinin-sorunlarini-meclise-tasidiKaynak: Bingölünsesi, 28 Mart 2016

HDP Bingöl milletvekili Hişyar Özsoy Bingöl ili Genç ilçesine bağlı Yayla köyü ve Karlıova ilçesine bağlı Sağnis/Yiğitler köylerinde yaşanan hizmet eksikliklerine ve yaşanan sorunlara ilişkin meclise soru önergeleri​ verdi.  HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy’un verdiği önergelerde ‘‘Bingöl ili Karlıova ilçesine bağlı Sağnîs/Yiğitler köyünde sulama göleti olmadığından dolayı tarımsal üretim yapılamamaktadır. Buna ek olarak, Köyün yaklaşık 40 hanesinde gerekli altyapı ve kanalizasyon hizmeti yapılmadığı için halk sağlığı, hijyen ve çevre koşulları asgari düzeyin oldukça altındadır. 350 hanelik köyün içerisinde bugüne kadar herhangi bir üstyapı ve yol çalışması yapılmadığından, özellikle yağışlı mevsimlerde köylülerin gündelik yaşam koşulları oldukça zorlaşmaktadır. Sağnîs/Yiğitler köyünü Bingöl-Karlıova karayoluna bağlayan 9 km’lik köy yolu kullanılamaz halde olduğu için ise ciddi risk taşımakta ve sık sık trafik kazalarına sebebiyet vermektedir.

1)      Sağnîs/Yiğitler köyünde tarımsal üretimin canlandırılması içinbir sulama göletiyapılmasına yönelik bakanlığınızca yürütülen somut planlama ve çalışmalar nelerdir?

2)      Köyün yaklaşık 40 hanelik bir bölümünde yaşanan ve halk sağlığını ciddi bir biçimde tehdit eden alt yapı ve kanalizasyon hizmeti eksikliklerinin giderilmesine yönelik bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?

3)      350 hanelik Sağnîs/Yiğitler köyünde yaşanan yol ve üst yapı eksikliklerini gidermeye yönelik bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?

4)      Sağnîs/Yiğitler köyünü, Bingöl-Karlıova karayoluna bağlayan ve şuan kullanılamaz halde olduğu için trafik kazası riski oldukça yüksek olan 9 km’lik yolun bakımı ve asfaltlanmasına yönelik yürüttüğünüz somut planlama ve çalışmalar nelerdir?

Bingöl ili Genç ilçesine bağlı 13 mezradan oluşan yaklaşık 200 haneli Yayla köyünün 12 mezrasının altyapı ve kanalizasyon sistemi olmadığı için köylülerin sağlık ve çevre koşulları standartların çok altındadır. Sulama göletleri olmadığı için tarımsal üretim verimli bir şekilde yapılamamaktadır. İçme suyu boru hattının kullanılamaz halde olmasından dolayı sürekli su kesintileri yaşanmaktadır. Yayla köyünün 13 mezrasını birbirine bağlayan yolların toprak olması yüzünden yağışlı mevsimlerde ulaşım neredeyse sağlanamamaktadır. Ayrıca, Yayla köyünde sürekli elektrik kesintisi meydana gelmekte ve köyün sokak aydınlatması bulunmamaktadır.

   Bu bağlamda;

1)      Yayla köyünün altyapı ve kanalizasyon sistemi hizmetine yönelik herhangi bir projeniz var mıdır?

2)      Yayla köyünde sulama göleti yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız, ne zaman yapacaksınız?

3)      İçme suyu boru hattının kullanılamaz halde olmasından dolayı sürekli yaşanan su kesintisi sorununu gidermek için bir çalışmanız var mıdır?

4)      Yayla köyünün 13 mezrasını birbirine bağlayan yolların asfaltlanması için bir çalışma var mıdır?

5)      Yayla köyünde sürekli yaşanan elektrik kesintisi ve sokak aydınlatması sorunlarını gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? Var ise ne aşamadadır?’’ ifadeleri yer aldı.