Ardanuç’ta HES’e karşı 15 günlük nöbet başladı

ardanuc-hesKaynak: Mete Gürkan, Gaia Dergi, 30 Mart 2016

Artvin’de doğa kıyımına ve HES’lere karşı direniş hiç durmadan devam ediyor. Son olarak Ardanuç’ta yapımı planlanan HES’e karşı bölge halkı 15 günlük nöbete başlama kararı aldı. Artvin Ardanuç’ta nöbete başlama kararı 28 Mart’ta alındı. Çalışmalara başlamak için son 20 günde iki kere sondaj makineleriyle gelen HES yapımını üstlenen şirket, üçüncü denemesinde makinelerini alana indirmişti. Bunun üzerine Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu, 28 Mart’ta yaptıkları acil toplantıda 29 Mart’tan itibaren HES karşıtı protestolara hız verme kararı aldı. Bu kapsamda yürüyüşler düzenleme, HES yapılacak alanda nöbet kulübesi kurma ve akşam saatlerinde tencere – tava çalarak ses çıkarma eylemi başlatmak üzere harekete geçildi.

Şirket yetkililerinin halka sondaj çalışmaları bitsin bitmesin 15 gün sonra sahayı terk edecekleri ve bölgeye zarar vermeyecekleri sözünü verdiği belirtiliyor. Fakat Ardanuçlular, şirketin sözünü tutup tutmayacağından emin olmak için 15 günlük nöbete başladı.

Ardanuçlular protestolara ve nöbete dün başladılar. 29 Mart gecesi Ardanuçlular, “Dereler özgürdür özgür akacak” ve “HES”çiler halka hesap verecek” sloganları eşliğinde yürüyüş ve ses çıkarma eylemi yaptılar. İlçe otogarında yapılan basın açıklamasında da Ardanuç Derelerin Kardeşliği Platformu’nun şu açıklaması basına ve kamuoyuna duyuruldu:

ardanuc2“Haziran 2002 tarihinde gündemimize giren ve bütün süreçlerine müdahil olduğumuz Ardanuç Regülatörü 5 HES projesinin mahkemesi ara kararı Yargıtay tarafından lehimize bozulmuş olmasına rağmen, Türkiye’deki seçim sonuçları, siyasal atmosfer ve mahkemenin değiştirilen iki üyesinden sonra aynı dosya aynı mahkeme şirketin lehine karar vermiştir.

Biz de konuyu davamızı Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hakkımızı kullanarak süreci devam ettirmekteyiz. Bu arada şirket boş durmamış bulduğu işbirlikçiler marifetiyle regülatör alanına sondaj yapma çalışması amaçlı iki denemesinde makineleriyle birlikte alandan çıkarıldığı halde, üçüncü denemesinde kalabalık bir jandarma desteği ile alana girdi. Bizzat Artvin Jandarma Alay Komutanı dahil, yardımcı komutan ve astsubaylarıyla deyim yerindeyse operasyonu yönetiyordu.

Alanı sahiplenen Ardanuç halkı hakkını aramak için bir umut ilçe kaymakamı ile görüştüyse de, olumlu bir sonuç alamadı. Kaymakam ve alay komutanı idare ve onun tasarruflarından yanaydı. Başka kurumlar yanlış yapmışlarsa kendilerinin bu konuda yorum yapamayacaklarını biz Ardanuç halkı haklı olsak bile ellerinden bir şey gelmeyeceğini beyan etmişlerdir. Kısacası, kendilerinin HES şirketinin yanında olduklarını süslü bir şekilde ifade etmişlerdir. Ardanuç halkı ise bir başına kaldığını kanunların ve uygulamaların kendi aleyhlerine olduğunu bir kez daha tecrübe etti.

ardanuc3nYapılan görüşmeler sonucu sondajın 15 günde biteceği ve 15. günde işlem bitsin bitmesin makineleriyle beraber gideceklerini ve alanda tahribat sayılacak hiçbir çalışma yapmayacaklarına dair verilen söz üzerine regülatör alanını işgal etmiş olan halk, işgalini sonlandırdı. Aynı gün akşamında yapılan halk toplantısında verilen sözlerin tutulup tutulmayacağına dair denetim amaçlı 15 gün gece – gündüzlü nöbet tutulması kararlaştırıldı.

31 Mart Perşembe günü ivedi olarak bilgilendirme amaçlı ilçede panel programlanmıştır. Konuşulan sınırlı sürenin sonunda hiçbir HES şirketi, makinesi ve kişinin alana sokulmayacağının kararını alarak tüm kamuoyuna deklare ettik.”