Kuraklık 70 milyon Avrupalıyı vuracak!

Avrupada-kuraklıkKaynak: Yeni Yüzyıl, 1 Nisan 2016

Küresel ısınma ve su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, tüm dünyayı etkiliyor. Uzmanlar, Avrupa’da bu yaz 70 milyon kişinin su sıkıntısı ile çekeceği uyarısında bulundu. Avrupa Çevre Ajansı’nın ‘Su Raporu’na Avrupa’da kış aylarında yaklaşık 30 milyon, yaz aylarında ise 70 milyon kişi su sıkıntısı riski ile karşı karşıya bulunuyor. Bu rakamlar Avrupa nüfusunun yüzde 14’üne karşılık geliyor. Su tüketiminin yüzde 36’sını tarım faaliyetleri oluşturuyor.

TARIMIN ETKİSİ BÜYÜK

Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştirilen tarım faaliyetleri için kullanılan suyun Avrupa genelinde tarımda tüketilen suyun yüzde 75’ine karşılık geldiği açıklandı. Akdeniz Bölgesi’nde yaşayan nüfusun yüzde 53’ü sadece yaz aylarında, yüzde 20’si ise sürekli olarak su sıkıntısı çekiyor.

Turizm ile ilgili hizmet sektörleri yenilenebilir su kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Özellikle Akdeniz’de bulunan küçük adalar turizm faaliyetleri nedeniyle, yerel nüfusun 10-15 kat fazlası turist çektiği için ciddi anlamda su sıkıntısı ile karşı karşıya bulunuyor.

GÜNEY KIBRIS ZORDA

Su kullanım endeksine göre özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki, Güney Kıbrıs, Malta, Girit, Balaer Adaları ve Sicilya’da yaklaşık 20 nehir çevresinde yapısal sorunlar var. Güney Kıbrıs ve Segura’nın su kaynaklarının sürdürülemez olduğuna işaret edildi.

 

Avrupada-kuraklık-3