Somali’de Şibilli nehri kurudu

Somalide-sibille-nehri-kuruduKaynak:Dünya Bülteni, 30 Mart 2016

Somali’nin orta ve güney bölgelerinden geçen Şibilli Nehrinin büyük kısmı kurudu. Bu durumun ülkede ciddi bir açlık krizine neden olabileceği belirtiliyor. Orta Somali’de tek sulama kaynağı olan nehrin kuruması nedeniyle verimli toprakların büyük zarar görmesi sonucunda bu yıl hasat beklenmiyor. Su sıkıntısını çekmeye başlayan vatandaşlar ise kuyu kazmaya yöneldi. Ancak kuyulardan çıkan suyun az olmasının yanı sıra kirli olması nedeniyle ishal ve dizanteri gibi hastalıklar çocuklarda sık sık görülüyor.

Orta Şibilli valisi Ali Abdullah Hüseyin, bölgede ciddi hayati tehlike oluşturan krizin muson yağmurlarının gecikmesi nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti. Hüseyin, bölge halkının ihtiyaç duyduğu su ve gıda maddelerini temin edememesi halinde insani felaket yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Mogadişu’deki El Cezire Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Profesör Muhammed Et Tayyip Şeyh Ebubekir, nehirlerin sadece muson yağmurları nedeniyle değil, Etiyopya’da kurulmakta olan barajlar nedeniyle kuruduğunu ileri sürerek, Şibilli nehrinin kaynağının Etiyopya tepelerinde olduğunu belirtti.