Deniz suyunu tuzdan ayrıştırma kuraklığa çözüm mü?

solar.desalx2000
Dubai Al Maktoum güneş paneli ve desalinasyon tesisi

Dünyada giderek artan bir yöntem olarak sunulmaya başlanan desalinasyon (deniz suyunu tuzdan ayrıştırma) gerçekten kuraklığa karşı bir çözüm olabilir mi?

Desalinasyon işlemi oldukça enerji gerektiren pahalı bir işlem. Örneğin Suudi Arabistan bu yöntem ile temiz su elde edebilmek için her gün 300.000 varil petrol kullanıyor. Bu sayede su ihtiyacının %60’ını karşılayabiliyor.

ABD’nin kuraklıkla boğuşan eyaleti Kaliforniya’da da desalinasyona ciddi bir yatırım yapılmakta. Carlsbad’da yapılan tesis günlük 54 milyon galon temiz su üretecek. İsrail’deki dünyanın en büyük desalinasyon tesisi olan Sorek tesisi günde 160 milyon galon su üretiyor.

Dubai’de bu ay üretime başlayacak bir desalinasyon tesisi ise günde 13.200 galon temiz su üretecek. Bu küçük tesisin farkı enerjisini fosil yakıtlardan değil güneş enerjisinden sağlayacak olması.

Dünyanın en büyük güneş enerjisi ile çalışan deniz suyu arıtma tesisi Suudi Arabistan’da yapılmakta olan Al Khafji tesisi. Tesis tamamlandığında 16 milyon galon su üretecek. Öte yandan güneş enerjili desalinasyon tesislerinin maliyeti diğer tesislerden 3 kat daha fazla. 24 saat çalışması gereken tesislerde enerji depolamak için büyük sistemlerin inşa edilmesi gerekiyor.

Desalinasyon tesisleri ağırlıklı olarak fosil yakıtlar tarafından çalıştırılıyor. Bu nedenle küresel ısınmayı daha da arttırarak esas sorunu ortadan kaldıran değil daha da büyüten bir uygulama haline geliyorlar. Güneş enerjisi ile çalışanlar ise oldukça pahalı olmasından dolayı sadece zengin ülkelerin başvurabileceği bir yöntem şimdilik. Ancak desalinasyonun tek sorunu bunlar değil. Arıtılan dev miktarda tuzun ve çeşitli kimyasalların ne yapılacağı belli değil. Bunların çevreye vereceği büyük zarar yeteri kadar önemsenmiyor. Dünyada kuraklıktan en fazla etkilenen ülkelerin ciddi bir bölümünün denize kıyısı olmaması bu yöntemi sadece zengin ve denize kıyısı olan ülkelerin uygulayabileceği anlamına geliyor. Bu sistem kuraklığın ana nedeni olan küresel ısınmayı durdurmak konusunda hiç bir şey vadetmiyor.

Kaynak: Technology Review