Edirne’de Mimar Sinan’a ait su yolu ve han bulundu

Foto:Engin Özmen/Edirne-DHA
Foto:Engin Özmen/Edirne-DHA
Foto:Engin Özmen/Edirne-DHA

Kaynak: Diken, 28 Mayıs 2016

Edirne’de Selimiye Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda Mimar Sinan’a ait eserler bulundu. Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun isteği üzerine başlatılan çalışmalarda yaklaşık 4 bin metrekare alanda bin 100 odalı olan ve Osmanlı döneminde meyve sebze hali olarak kullanılan Yemiş Kapanı Hanı bulundu.

İlerleyen çalışmalarda ise Mimar Sinan’ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yolları bulundu. Bu su yollarıyla Selimiye Camii’ne, diğer camilere ve mahalle çeşmelerine su iletildiği ortaya çıkarıldı.

EDIRNE SELIMIYE MEYDANI'NDA MUZE MUDURLUGU TARAFINDAN SURDURULEN YEMISKAPANI HANI KAZISINDA, MIMAR SINAN'IN 'SU YOLU' ORTAYA CIKARILDI. SELIMIYE CAMII'NDEN 13 YIL SONRA YAPILDIGI BILINEN HANA GELEN TEMIZ SUYUN, KANALLARLA MEYDANDAKI SADIRVAN SAYESINDE DIGER CAMILERE VE MAHALLELERE DAGITILDIGI BELIRLENDI. EDIRNE BELEDIYE BASKANI RECEP GURKAN, SU KANALLARI GEZEREK TARIHI HAKKINDA BILGI VERDI. (FOTO:ENGIN OZMEN/EDIRNE-DHA)
Foto:Engin Özmen/Edirne-DHA

Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,“Bizi en çok etkileyen handan önce alt yapısının yapılmış olmasıydı. Burada Sinan’ın dahiliği, becerisi, yeteneği, mühendisliği, mimarlığı hepsi ortaya çıkıyor. Sinan’ın Lalapaşa İlçesi’nden Edirne’ye su getirmek için su yolu yaptığını biliyorduk” diye konuştu.