Filistin ile dayanışıyoruz: Gazze’nin Su Hakkı kampanyasına destek verin!

EWASH GazzeFilistin’de Thirsting for Justice (Adalete Susamak) kampanyası abluka altındaki Gazze şeridinde yaşanan su sıkıntısı hakkında bir kampanya başlattı. İsrail devletinin sürdürdüğü abluka sonucu temiz suya ulaşmakta büyük sıkıntı yaşayan yüz binlerce insanın en temel insan hakkı olan su hakkına ulaşımı için internetten başlattığı #LETITFLOW kampanyası ile dünyanın her yerinden destekçiler kendi ülkelerindeki temsilcilere hazırlanan ortak mektubu gönderebiliyor. Su Hakkı Kampanyası olarak Thisting for Justice’in ilan ettiği destek çağrısının Türkçe çevirisini sizlerle paylaşıyoruz:

Gazze ablukası Haziran 2016 ile birlikte 10. yılına girerken Gazze hala Adalete Susamış durumda. Ablukanın kaldırılmasını talep etmek için ve hasar almış su ve hıfzıssıhha sistemlerinin yenilenmesi ve geliştirilmesi için gereken malzemelerin İsrail ablukası ve politikaları nedeniyle engellenmesine son vermek için kampanyamıza destek verin.

İsrail, Gazze ablukasının bir parçası olarak “çift-kullanım” malzemeleri olarak sınıflandırdığı malzemelerin girişini engellemek amacıyla çok sıkı kısıtlamalar uyguluyor. Bunlar arasında su, hıfzıssıhha ve hijyen sektörünü tamir etmek, sürdürmek ve geliştirmek için acil ihtiyaç duyulan malzemelerin %70’i de bulunmakta. Bu hayati malzemelerin ithal edilmesini engelleyerek İsrail hükümeti Gazze Şeridi’nin kanalizasyon onarım veya çalışan bir su şebekesini sürdürme yeteneğini sekteye uğratıyor. Bunun doğrudan bir sonucu olarak Gazze’nin tek içilebilir su kaynağı olarak kalan sahil akiferi, aşırı nitrat ve klor barındırması nedeniyle hiçbir şekilde insani kullanıma uygun değil.  Artık harekete geçmemiz gerekiyor, bunu hemen yapmak gerekiyor.

Filistinlilerin en temel insan haklarından birisi reddedilirken, Filistinlilerin su ve hıfzıssıhha hakkı kampanyası olan Thirsting for Justice’in sizin desteğinize ihtiyacı var. Bir online eylem çağrısı ile sizlerden- yurttaşlardan, aktivistlerden, dayanışma gruplarından, ve örgütlerinden- temsilcilerinize yazarak Gazze’de insanların yaşadıkları sıkıntılara son verilmesi için İsrail’in ablukayı derhal kaldırmasını ve su, hıfzıssıhha ve hijyen malzemelerinin “çift kullanım” listesinden çıkarılmasını isteyin. Gazze’de bir su krizi yaşanmasını bu mektubu imzalayarak engelleyebilirsiniz.

Gazze’deki su kaynaklı günlük mücadele ile ilgili daha fazla şey bilmek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz: Gazze ve Avrupa arasındaki suya ihtiyaç duyulan rutinler birbirinden ne kadar farklı olabilir ki?

Kaynak: Thirsting for Justice