Sarıkeçililerin su savaşı: Şenlikte darp ve gözdağı

TOROS DAGLARI'NDA YASAYAN SON 'KONAR-GOCER' OLARAK ADLANDIRILAN SARKECILI YORUKLER, YAZ AYI NEDENIYLE YAYLA YOLCULUGUNA BASLADI. (FOTO: ALI RIZA ETCI/ERMENEK,DHA)
Foto: Ali Rıza Etci/Ermenek,DHA

Kaynak: Zete, 16 Mayıs 2016

Anadolu Yörüklerinin kadim yaşam tarzını yaşatan son Yörük grubu olan Sarıkeçililerin, Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesi sınırlarındaki yaylada düzenlediği göç şenliği su sorununun tartışılması nedeniyle Sarıkeçililerin darp edilmesi ve susuzlukla tehdit edilmeleriyle son buldu.

ş aylarını Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, Anadolu’da geleneksel göçebe yaşam tarzını sürdüren son Yörük topluluğu. Ancak modern yaşamın getirdiği zorlukların yanında, bürokratik ve sosyal baskılar yaklaşık 200 aileden oluşan Sarıkeçililerin yaşam alanlarını her geçen gün biraz daha daraltıyor. Doğayla iç içe bir yaşam süren Sarıkeçililer, bir yandan da iklim değişikliğinin getirdiği su sorunuyla karşı karşıya.

Sol Haber’in haberine göre; Sarıkeçililerin, geleneksel göç kültürünü paylaşmak ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bu yıl 11’ncisini gerçekleştirdikleri ‘Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı’ etkinliği, topluluğun yazı geçirdiği  Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesi sınırlarındaki Hacıbaba Dağı eteklerindeki Çoka Çeşmesi Mevkii’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe İstanbul, İzmir, Antalya ve yurdun çeşitli kentlerinden gelen konukların dışında Karaman ve Kazımkarabekir civarından da yüzlerce konuk katıldı.

‘Su sorunu’ Belediye Başkanı için ‘sorun’ oldu

Ancak masallarla ve türkülerle süren Sarıkeçililerin göç etkinliğinde sıra, Sarıkeçililerin gözünden iklim değişikliği ve su sorununu anlatan ‘İklim Değişikliği ve Pastoral Göçebelik’ konulu panele gelindiğinde bir anda ortalık karıştı.

İddialara göre; panel sırasında Sarıkeçililerin çadırında bulunan Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, “Burada su sorunu yoktur, siyaset yapmayın!” diyerek konuşmacılara tepki gösterdi ve çadırı terk etti.

Ardından etkinlik için belediye tarafından alana getirilen su tankeriyle, Karaman Valiliği’ne ait jeneratör belediye personeli tarafından götürülmek istendi. Bu sırada konuklardan biri, götürülen su tankerinin ardından yaşananları protesto etmek amacıyla ibrikle su döktü. Bu harekete sinirlenen Kazımkarabekir Belediye Başkanı, su döken konuklardan Göktürk Şahin’e tepki gösterince belediye personelinin Şahin’in üzerine yürüdüğü öne sürüldü.

Gece Jandarma karakolunda bitti

Yayladaki Sarıkeçili obasında yaşanan gerilimli saatlerin ardından ise, Yörükler geceyi jandarma karakolunda ifade vererek geçirdi. ‘Yaylada su yok’ denildiği için ‘devlet büyüklerine hakaret ettikleri’ suçlamasıyla haklarında şikayette bulunulan Yörükler ve kimi konuşmacıların, Kazımkarabekir ilçesine götürülerek jandarma tarafından ifadeleri alındı.

Gerilimli gecenin ardından ise, konukları yolcu etmek için dağ yolundan otomobiliyle ilçeye götüren Sarıkeçili Oğuzhan Savran ve arkadaşları, Kazımkarabekir Belediyesi personeli olduğu iddia edilen kişiler tarafından yolları kesilerek darp edildi.

Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran’ın oğlu olan Oğuzhan Savran’ın kolunda ve göğsünde yaralar oluşurken, Jandarmanın olay yerine gelmesiyle daha büyük bir saldırının önüne geçildi.

“Hakkımız olan suyu istediğimiz için, suyu konuştuğumuz için saldırıya uğradık”

Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, yaşananları su savaşlarının başlangıcı olarak yorumladı. “Halk dışarıda neler olup bittiğini bilmiyor, dört damla suyla develerimizi, keçilerimizi sulamak için dağ başında mücadele veriyoruz” diyen Savran, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Dağda bulunan doğal çeşmenin suyunu burada açılan taş ocağına verdiler. Biz burada güzel bir etkinlik organize ettik. Yaklaşık 500-600 kişi katıldı. Konuşmacı misafirlerimiz, Yörük kültürünün yanı sıra doğa alanlarının ve su kaynaklarımızın yok edilmesine ilişkin sorunları da dile getirdiler. Bu sırada konuşmaları dinleyen Kazımkarabekir Belediye Başkanı, ‘Çok ileri gidildi, burada su sorunu yoktur’ diyerek tepki gösterip çadırı terk etti. Bu sırada alanda bulunan belediye personeli de etkinlik için yemek pişiren aşçıya gidip ‘açız’ diyerek yemek istemişler. Oysa bütün konuklarımıza ikram ettiğimiz geleneksel yemeğimiz olan sıkmadan belediye personeline de ikram etmiştik. Aşçı henüz yemeğin pişmediğini söyleyince de ‘Biz sıkmayla doymayız’ diyerek tepki göstermişler.

Bu yaşananların ardından çalışanlar Belediye Başkanının emriyle alandaki çadırları söküp, su tankerini ve Karaman Valiliği’ne ait olan jeneratörü götürmek istediler. Bu sırada yaşanan arbedenin ardından geceyi karakolda geçirdik. Bu yaşananlara bakınca, su savaşlarının başladığını düşünüyorum ben. Hakkımız olan suyu istediğimiz için, suyu konuştuğumuz için saldırıya uğradık.”