Son 35 yılın en güçlü El Nino hava olayı sona erdi

PEOPLE GATHER TO GET WATER FROM A HUGE WELL IN THE VILLAGE OFNATWARGHAD.Deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki değişim nedeniyle birkaç yılda bir tekrarlayan hava olayı El Nino sona erdi. El Nino Afrika’nın, Asya’nın ve Kuzey Amerika’nın güneyinde son birkaç on yılın en büyük kuraklığına neden oldu. Aynı zamanda neden olduğu ani ve aşırı yağışlarla da sel felaketlerine yol açtı. Güney Asya’da pirinç ve kahve üretimi gibi en önemli ekonomik geçim kaynakları ciddi zarar gördü. Hindistan’nın güney eyaletlerinde su krizi trenlerle su taşınarak ve olağanüstü tedbirler alınarak aşılmaya çalışıldı yine de hayatları altüst olan yüzlerce köylü intihar etti. Afrika’nın güney ülkelerinde topraklar ekilemediği için milyonlarca insan köyleri terk etti. Açlık ve susuzluk krizi nedeniyle BM acil yardım çağrısı yaptı. Sonuçta El Nino BM yetkilerinin açıklamalarına göre geride yaklaşık 100 milyon kişiyi gıda kıtlığı ile baş başa bırakarak son buldu.

El Nino, Peru kıyıları boyunca, ekvatoral doğu Pasifik’te okyanus yüzey suyunun aşırı ısınmasına verilen isim. Bu olay yıl sonuna denk gelen zamanlarda meydana geldiği için de Hz. İsa’nın doğumu ile bağdaştırılarak İsa’nın oğlu anlamına gelen El Nino ismi takılmış. Okyanus suyunun aşırı ısınmasıyla oluşan tropikal yapı güney yönünde hareket ederek, Güney Amerika’nın batı kıyılarında, 3 ile 5 yıllık zaman aralıklarında çok kuvvetli meteorolojik olaylara neden oluyor. Ama sadece Amerika kıyılarını değil, dünyanın neredeyse her bölgesindeki iklim olaylarını (yoğun kar yağışı, kasırga, sel, heyelan veya kuraklığı artırarak) ciddi biçimde etkiliyor.

el nino map

 

El Nino’nun 2015-2016 döneminde bu kadar ağır geçmesinin ana nedeni küresel ısınma. Küresel ısınma sonucu okyanus sıcaklıkları da artıyor. Bu artış birkaç yılda bir görülen El Nino hava olayının her defasında daha da şiddetlenerek yaşanmasına neden oluyor. Yüzyıllardır 3 ila 5 yılda bir görülen El Nino giderek artan sıklıkta yaşanıyor.

El Nino’nun önümüzdeki bir yıl içerisinde tekrar yaşanması beklenmez iken El Nino sonrası deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki tersine bir değişim sonucu ortaya çıkan El Nina hava olayının yaşanabileceği tahmin ediliyor. El Nino Pasifik’te deniz yüzeyi sıcaklıklarının normale dönmesi ile son buluyor. Ancak sıcaklıklar bu kez de normalin altına düşebiliyor ve bu durumda El Nina olayları yaşanıyor. El Nina aşırı yağışlar ve normalin altında serin rüzgarları birçok ülkeye taşıyor.

El Nino her ne kadar sona ersede BM yetkilileri El Nino’nun neden olduğu çoraklık, susuzluk ve hasat yıkımının etkileri daha aylarca süreceğini, BM Gıda Programı ise en az 50 milyon insana 9 ay boyunca gıda yardımı yapılması gerektiğini açıkladı.

Kaynak: The Guardian