Dünyada su: 7 Haziran 2016

DünyadasuOrta Avrupa’da sel felaketi, Louvre Müzesi’nda bazı eserler taşındı: Haftasonu Ukrayna’dan Fransa’ya kadar tüm Orta Avrupa’yı etkisi altına alan aşırı yağışlar ve sel felaketlerinde toplam 18 kişi yaşamını yitirdi. Almanya’da Cuma günü gerçekleşen Rock am Ring müzik festivali alanına yıldırım düşmesi sonucu da 51 kişi yaralandı. Aşırı yağışlar ve seller Romanya, Belçika, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde ölümlere yol açarken onbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Paris şehrinin içinden geçen meşhur Sen Nehri Cuma günü yaşanan yağışlar nedeniyle bir gecede 6 metre yükseldi. Paris’te Sen Nehri civarında yer alan evler, dükkanlar ve metro durakları taşan sulardan olumsuz etkilendi. Dünyanın en önemli sanat müzesi olan Louvre Müzesi’nin en alt katlarında yer alan yaklaşık 250.000 eser ise tedbir amaçlı başka katlara taşındışlar. Cumhurbaşkanı Hollande’nin “olağandışı sel” dediği olay nedeniyle Paris’te 17 bin eve elektrik hizmeti sağlanamadı. Sel sigorta şirketlerine 600 milyon Euro’ya mal oldu. Ülke genelinde haftasonu yaşanan sel felaketlerinde toplam 4 kişi öldü, 42 kişi ise yaralandı. Fransa’ya geçtiğimiz Mayıs içerisinde düşen yağmur miktarı 1873 yılında kaydedilen rekor seviyeyi aşmıştı. Sen Nehri’ndeki taşma rekoru ise 1910 yılında yaşandı. Nehir o yıl normal seviyesinin 8,62 metre üzerine çıkmıştı.

Küresel ısınmanın etkileri bu yıl daha ilk aylardan itibaren şiddetli bir şekilde görülmeye başlandı. Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları arka arkaya tarihin en sıcak ayları olarak açıklandı. El Nino son 50 yılın en şiddetli kuraklığı ile güney Asya ve Afrika’da milyonlarca insanı olumsuz etkiledi. Daha birkaç hafta önce kuraklık ve aşırı sıcakları konuşuyorken biranda Avrupa’da yaşanan sel felaketlerini konuşmaya başladık.

Çalışma saatlerinin artırılması, işten çıkarmaların kolaylaştırılması gibi bir çok çalışma alanına yönelik olumsuzlukları içeren yeni uygulamaları Meclis’in onayı dahi getirmeden geçirmeye çalışan hükümete karşı Fransa’da gelişen grevlere dahil olan sektörler arasına 16  nükleer santral, 5 rafineri dahil oldu ve bu  nedenle bu enerji merkezleri günlerce ya devre dışı kaldı ya da çok düşük kapasiteyle çalıştı. Küresel ısınmanın sorumlusu olan kâr hırsına karşı küresel ısınmanın mağduru olan işçiler mücadeleleri ile başka bir dünyanın hem mümkün olduğunu hem de gezegenin geleceğinin devletler ve şirketlerin çıkarlarına karşı çalışanların ve halkların vereceği mücadeleye bağlı olduğunu gösterdi.

Kaynak: BBChttp://www.bbc.com/news/world-europe-36451009

ABD’de 33 şehir su kirlilik ölçümlerinde hile yapıyor: 2015’de ABD’nin Flint şehrinde yaşanan su krizinin etkileri sürüyor. İçme sularının ne kadar temiz olduğu ve yerel yönetimlerin ne kadar su altyapı hizmetlerine pay ayırdığı ABD büyüyen bir tartışma oldu. Hemen her şehirde ve okullarda içme suları test edilmeye başlandı ve onlarcasında olumsuz sonuçlar bulundu. The Guardian gazetesinin yaptığı bir araştırma ise ilginç sonuçlara ulaştı. Flint şehrinde içme suyuna karışan kimyasalların yapılan testlerde çıkmaması sonucu ölümler ve ciddi hastalıklar yaşanmıştı. The Guardian kriz sonrasına ABD’de yapılan diğer testlerin nasıl yapıldığını araştırdı ve bu testlerin birçoğunun Flint’te yapılan testlerle aynı yöntemi kullandığını ortaya koydu. Ayrıca şehir yönetimleri çeşitli hilelere de başvuruyorlar. The Guardian’ın ulaştığı sonuçlar şunlar:

  • En az 33 şehirdeki su idarelerinin kullandığı ölçüm teknikleri, uzmanların uyarılarına rağmen sulardaki çeşitli derecelerden kirliliği görmezden geliyor. Bu şehirler arasında Chicago, Boston, Philadelphia, Detroit ve Milwaukee de yer alıyor.
  • Chicago ve Philadelphia’da yetkililer çalışanlarından su kirlilik ölçümünü kendi evlerinde yapmalarını istiyor.
  • Michigan ve New Hampshire şehirleri su idarelerinden test sonuçlarını bildirmek için ekstra süre istiyor. Bu sayede sulardaki kirlilik oranı yasal sınırları aşacak olursa yetkililer yeniden ölçüm yaparak eski sonuçları silebiliyorlar.
  • Bazı şehirler ölçümler için gereken kriterleri yerine getirmezken, açıklanması istenen “kurşunlu borular haritasını” ise “güvenlik riski” nedeniyle açıklamadıklarını söylediler.

The Guardian’ın haberi ardından hile yaptığı söylenen şehir yönetimleri Environment Protection Agency’nin (EPA) ölçüm kriterleri konusunda yeterli yönlendirmeyi yapmadığını söyledi.

Kaynak: The Guardian

Dubai’de işçilere su yardım kuruluşları tarafından dağıtılıyor: Dünyanın lüks otelleri ve alışveriş mağazalarını yükseldiği Dubai şehri sınıfsal uçurumun radikal örnekleri ile dolu bir şehir. Aşırı sıcaklar nedeniyle sokakta yürümenin imkansız olduğu şehirde hayat klimalı, kapalı alanlarda yaşanıyor. Fakat bir de her gün dışarıda inşaatlarda çalışan işçiler var. Dubai’de bir yardımlaşma projesi olarak ortaya çıkan “Sameness Project” (Aynılık Projesi) inşaatlarda çalışan yüzlerce işçiye her gün soğuk içme suyu taşıyor. İşçiler 7 gün 12’şer saatlik vardiyalar halinde çalıştıklarını söylüyorlar ve ücretsiz su dağıtımının kendileri için çok önemli olduğunu söylüyorlar. Oysa temel bir insan hakkı olan su işçilere zaten şirketler tarafından verilmesi gereken bir hizmet.

Kaynak: 7 Days

Sri Lanka’da sel felaketi: Sri Lanka’da gerçekleşen aşırı yağışlar sonucu sel felaketi yaşandı. Sel nedeniyle 10 kişi ölürken 99 kişi kayboldu, 302.000 insan da olumsuz etkilendi. Sel felaketi tarım arazilerini de vurduğu için beraberinde bir gıda sorununu da getirdi. Ayrıca sel birçok nehrin ve yer altı suyunun kirlenmesine yol açtı. Bu nedenle içme suyuna ulaşımda da halk zorluk çekiyor.

Kaynak: The Sunday Times