Taşlıca’da su sorunu

Kaynak: Hürriyet

taşlıca1MUĞLA’nın Marmaris İlçesi kırsal Taşlıca Mahallesi’ndeki 150 yıldır yaşanan su sıkıntısı giderek artıyor. Köylülerin hayvanlarını suladığı köydeki gölette sadece 15 günlük su kalırken, 41 kuyudan ise 32’si kurudu. Kurumayan 9 kuyudan 4’ünün suyunun içilebilir olduğu belirtilirken, 3 tonluk tankerle getirilen suya 50 lira ödemek zorunda kalan köylüler, yetkililerden yardım istedi.

Marmaris’e 65 kilometre mesafedeki 150 hane, 550 nüfuslu Taşlıca Mahallesi’ndeki 150 yıldır yaşanan su sorununa bir türlü çözüm bulunamıyor. Sorunun çözümü için 8 yıl önce 1 milyon lira harcanarak yağmur suyu biriktirme göleti yaptırıldı. Gölette, uzmanların hesaplarına göre Mayıs ve Ekim ayları arasında köylünün ihtiyacı olan 25 bin metreküp suyun toplanması planlandı. Ancak, hatalı yapıldığı ileri sürülen gölette yağmur suları birikmediği gibi harcanan para da boşa gitti. Su bulabilmek için mahallede 200 metre derinlikte sondaj yapıldı ancak bundan da sonuç alınamadı. Köylüler su ihtiyacını bugüne kadar arazilerdeki 41 kuyudan çektikleri suyla karşılamaya çalıştı. Ancak, geçen yıl yağmurların az yağması nedeniyle bu kuyulardan 32’si kurudu. Kurumayan 9 kuyudan ise sadece 4’ünün suyunun içilebilir olduğu belirtildi. Köydeki gölette ise en fazla 15 günlük su kaldı.

3 TON TANKER SUYUNA 50 LİRA

Sıcak yaz günlerinde 3 tonluk bir tankerle getirilen suya 50 lira ödemek zorunda kalan köylüler, bu duruma tepki gösterip, bur an önce sorunlarının çözülmesi için yetkilileri göreve çağırdı. Köylülerden 59 yaşındaki Adile Baydar, evinde akan bir çeşme görmeden ölüp gideceğini belirterek, “Bu gölet de olmasa hayvanlarımız susuzluktan kırılacak. 15 günlük su kaldı. Bu devlet nerede? Bize neden bakmıyor? Evlerimizde depolar var. Yağmur suyu biriktirip, kullanıyoruz. En yakın yer Söğüt Mahallesi ve oradan su getirilmese perişan olacağız. Şu mübarek Ramazan gününde bize su lazım, başka bir şey istemiyoruz.”

‘ÖMRÜMÜZ EŞEK SIRTINDA SU TAŞIMAKLA GEÇİYOR’

Atalarının ömrünün su taşımakla geçtiğini belirten köylülerden 62 yaşındaki Duran Baydar da, “Bizlerin de ömrü atalarımız gibi eşek sırtında su taşımakla geçiyor. ‘Ha bugün ha yarın su getireceğiz’ dediler. Ancak, ortada bir şey yok. Baraj yaptılar, sağlığa elverişli değil deyip biriken suyu tarlaya bastılar. Bu sene de yağış olmadı. Hayvanlarımızı suladığmız gölet bile kurumak üzere” diye konuştu.

taşlıca3

43 yaşındaki Aysel Coşkun susuzluğun artık canlarına tak ettiğini vurgulayıp, “Gelir kaynağımız yok. Para verip su alacak durumumuz yok. Yöredeki en susuz köy de bizimki. Birkaç kere gelip araştırdılar ama çözüm üreten olmadı. Artık canımıza yetti” dedi.

Köylülerden Fatma Turgut da “Derinliği 10 ile 8 metre arasında değişen kuyular var mahallemizde. Derin olanları içme suyu, diğerleri kullanma suyu olarak kullanılıyordu. Bu kuyulara doğru dürüst bakım ve onarım yapılmıyor. Çoğu, yağmur fazla düşmediği için kurudu” diye konuştu.