Polis Kuzey Dakota’da yine su savunucularına saldırdı

standing-rock-saldiriKuzey Dakota’da Eylül ayından beri Dakota Erişim Boru Hattı projesine karşı süren direniş 20 Kasım’da bir kez daha polisin sert saldırısına maruz kaldı.

Standing Rock’ta Sioux yerlilerinin kutsal kabul ettikleri Missouri Irmağı’nın altından geçecek boru hattını engellemek için başlattıkları mücadele Başkanlık seçimlerinin ardından hızla geriliyor. Petrol boru hattı projesinde hissesi olduğu söylenen Trump’ın Başkan seçilmesi proje sahibi Energy Transfer Partners şirketini harekete geçirdi. Büyük oranda tamamlanmış olan projenin bir tek Missouri Irmağı’nın altından geçen kısmı tamamlanmayı beklerken son çıkan haberlerde şirketin proje yapım sürecinin uzaması sonucu yüzbinlerce dolar zarar ettiği söyleniyordu. 15 Kasım’da boru hattı projesinin geçtiği alanda kurulan direniş kamplarının kaldırılması için mahkemeye başvuran şirkete direnişçiler ulusal eylem günü ilan ederek yanıt vermişti. Son birkaç gündür Standing Rock Kampı hesabı sosyal medyadan şirketin kazı için matkapları ve döşenecek boruları getirdiğini söylüyordu.

20 Kasım’da ise kamp alanına giden yolu yanmış bir aracı bağlayarak kapayan polis, kampa ulaşımı kolaylaştırmak için aracı kaldırmaya çalışan aktivistlere gaz bombaları, TOMA’lar ve kurusıkı mermilerle saldırdı. -5 dereceye düşen soğuğa rağmen aktivistlere su sıkan polis saldırısı sonucu 165 aktivist yaralanırken 7 kişi hastaneye kaldırıldı. Polisler saldırıyı çeken üç kameralı dronu da vurarak düşürdü.

Sioux yerlileri polis müdahalesi sonrası 1 Aralık için Ulusal Eylem çağrısı yapıyor.

Kuzey Dakota’da süreniş hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız dosyaya bakabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian, Sacred Stone Camp