Nikaragua’da içme suyu talep eden işçilere gözaltı cezası verildi

Nikaragua’da, Tipitapa serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren SAE-A Tecnotex  fabrikasında çalışan işçilerin Haziran ayında yaptığı ve içme suyu talep ettikleri barışçıl gösteriye polis saldırısı sonucu 12  işçi gözaltına alınmıştı. İşçiler, temiz suya erişim, sağlık hizmeti ve gerçekçi üretim hedeflerinin belirlenmesi gibi çalışma koşullarının insani koşullara getirilmesini talep ediyorlardı.

3.000 işçinin çalıştığı Güney Koreli şirket, fabrikada ürettiği giysileri ABD’deki Kohls, Target, JC Penney ve Walmart gibi şirketlere ihraç ediyor. Fabrikadaki iki sendika liderinin işten atılması üzerine işçiler gösterilere başlamıştı. Gösterilere çevredeki diğer fabrikalardan da katılım olmuştu. Ancak polis gösteriye saldırarak 12 işçiyi gözaltına aldı.

Haziran ayından beri mahkemeye çıkmayı bekleyen işçiler işyerine alınmıyor ve dolayısıyla maaş da alamıyorlardı. 16 Aralık’ta yapılan duruşma ile işçilerin 10’una bir yıl, ikisine de üç yıl gözaltı cezası verildi. İşçiler evlerinde gözaltında tutulacak ve her ay karakola gidecekler.  Karara Clean Clothes Campaign (Temiz Giysi Kampanyası) gibi uluslararası işçi hakları kampanyalarından ve 140 ülkede 50 milyon üyesi olan Industriall Union gibi uluslararası sendikalardan kınama geldi.

Orta Amerika ülkeleri ile serbest ticaret anlaşmaları imzalayan Güney Kore kendi ülkesindeki sendikalara karşı da agresif politikalar uyguluyor. Sendikalar, serbest ticaret anlaşmaları ile Güney Kore’nin işçi düşmanı koşulları diğer Latin Amerika ülkelerinde de uyguladığını iddia ediyorlar.

Kaynak: Industriall, Clean Clothes Campaign