Aydın’da su zammı yargıya taşınıyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin su fiyatlarına yaptığı yüzde 45 zammın ardından AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, kararın iptali için konuyu yargıya taşıyacağını açıkladı. Su zammının iptali için mahkemeye ferdi olarak başvuracağını belirten Özmen, dava açmak isteyen vatandaşlara da hukuki yardım amacıyla dilekçe örneği vereceklerini dile getirdi.

Enflasyon üzerinde zam

17 Kasım 2016 tarihinde görüşülen ASKİ’nin 2017 bütçesinde 1 Ocak 2017’den itibaren suya ilçeler bazında yüzde 28-45 arasında değişen oranlarda zam yapılması karara bağlanmıştı. Komisyon raporu doğrultusunda suya ilçeler bazında yüzde 28-45 arasında değişen oranlarda zam yapılması teklifine MHP’li üyeler çekimser oy kullanırken AK Partili üyeler ise red oyu kullanmıştı. İtirazlara rağmen suya zam yapılması kararı çıktı.

Zamların görüşüldüğü oturumda  İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, yapılan zammın Türkiye enflasyonunun üzerinde olduğunu belirterek, “Su tarifesinde yapılan artışların, normal hayat şartlarına uygun olmadığı, Türkiye’nin en sıcak ili Aydın’ın bu yüksek fiyatlarla su almasının insanlara haksızlık olduğunu ve onlara büyük bir yük getireceğini dile getirirken AK Parti’li üyeler de su ücretlerine zam yapılmamasını teklif etmişlerdi.

Başkan Çerçioğlu ise ASKİ’nin 2016’da 72 milyon Tl yatırım yaptığını, 2017 yılında da 103 milyon yatırım yapacağını açıklayarak su zamlarını gerekli olduğunu savunmuştu.  Oylama sonucunda Aydın’da zamlı tarifeye göre su ücretleri  Efeler, Nazilli ve Söke’de yüzde 45 zamla 2,20 liradan 3,20 liraya, Kuşadası’nda yüzde 42 zamla 3,20 liradan 4,55 liraya, Didim’de yüzde 37 zamla 3,50 liradan 4,80 liraya, Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, İncirliova, Karacasu, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Karpuzlu, Sultanhisar ve Yenipazar’da da yüzde 42 zamla 2 liradan 2,84 liraya çıktı.

Ticarethaneler için suyun metreküp fiyatı Efeler, Nazilli ve Söke’de yüzde 35 zamla 2,90 liradan 3,93 liraya, Kuşadası’nda, yüzde 34 zamla 4,25 liradan 5,71 liraya, Didim’de yüzde 29 zamla 4,75 liradan 6,17 liraya, Bozdoğan, Buharkent, Çine, Germencik, İncirliova, Karacasu, Koçarlı, Köşk, Kuyucak, Karpuzlu, Sultanhisar ve Yenipazar’da ise yüzde 28 zamla 2,90 liradan 3,72 liraya yükseltildi.

‘Vatandaşın cebi yanacak’

AK Parti Aydın İl Başkanı Özmen, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden, ASKİ’nin talebi üzerine içme suyuna yapılan yüzde 25 ile 45 oranındaki su zamlarını tekrar gözden geçirilmesini istediklerini söyledi. Özmen, ancak sonuç alamadıklarını, 2017’den itibaren uygulamaya konulan zamlı tarifenin vatandaşın cebini yakacağını dile getirirken su zammının iptali için daha önceden de açıkladıkları gibi bugün dava açacağını açıkladı. Özmen, “Ülkemizde enflasyon oranı belli. Yapılan su zammı ise enflasyon oranının üzerinde. ASKİ, geçen yıldan bu yana suyun maliyetini artıracak hangi yatırımı yaptı? Bilindiği üzere su temel ihtiyaç maddesi. Temel ihtiyaç maddesi, kar elde etme aracı olarak görülmemeli. Tüm bunları dikkate alarak zammın iptal davası için dilekçemizi hazırladık. Bu dilekçe ile bireysel olarak ben su zammının iptali için mahkemeye başvuracağım.
Benimle birlikte partililer de başvuru yapacak. Dava açmak isteyen vatandaşlarımıza da hukuki yardım amacıyla bu dilekçelerden vereceğiz” dedi.
ASKİ daha öncede dava edilmişti

Aydın’da su fiyatlarının yüksek olduğu gerekçesiyle eski bürokratlardan Haldun Haşmet Aysan tarafından açılan davada Aydın Bölge İdare Mahkemesi, Eylül 2015’te Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu tarifelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.Bu kararla Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşlardan haksız olarak alınan su bedellerini iade etmek zorunda kalmıştı.