Konferans Videoları: İstanbul’un Su Krizi ve Çözüm Önerileri

12-13 Kasım 2016 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde Su Hakkı Kampanyası tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı’nda dünyada ve Türkiye’de yaşanmakta olan su krizi çok boyutlu olarak aktivistler ve akademisyenler tarafından tartışıldı.

Açılış konuşmasını Ömer Madra’nın yaptığı konferansın ilk oturumunda “İstanbul’un Su Krizi ve Çözüm Önerileri” tartışıldı. Konferansın ilk konusunun İstanbul’a ayrılmasının özel bir önemi var. İstanbul yüzölçümü büyüklüğü açısından Türkiye’nin 63. şehri olmasına rağmen resmi verilere göre 14 milyonluk nüfusu ile en kalabalık şehri. Üstelik İstanbul tarih boyunca her zaman su sorunu yaşamış olan ve su varlıkları çok sınırlı olan bir şehir. Bu nedenle  İstanbul çevresindeki tüm bölgelerin sularını toplayarak şehre su sağlamaya çalışıyor. Bunun sonucu olarak da su sorunu tüm çevre bölgelere yayılıyor. İstanbul’un su sorununu çözmek 1950’lerden itibaren her zaman devletin su politikalarının merkezinde yer almış durumda ve bu sorunu çözmek için uygulanan politikalar İstanbul’un ardından tüm ülkede uygulanıyor. Dolayısıyla İstanbul’un su krizine dair önerilecek kolektif çözümler  bütün bir ülkeyi etkileme potansiyeline sahipt.

Bu oturumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Murat Güvenç, su varlıkları açısından sınırlı imkanlara sahip İstanbul’da, su temininin her dönem önemli olduğunu ve suyun azlığının çok uzun yıllar nasıl nüfusu belirleyici bir faktörken, 1950’lerden sonra yaşanan gelişmeler ile artık sadece ‘İstanbul’un su’ sorunu olmaktan çıkıp bölgesel düzeyde  bir su sorununa evrildiğine dair tarihsel bir analiz gerçekleştirdi.

Aynı oturumda konuşan Su Hakkı Kampanyası aktivisti Nuran Yüce ise küresel ısınmadan, mega projeler denen 3. Köprü, 3. Havaalanı, Kanal İstanbul gibi projelerin İstanbul’un su varlıklarını nasıl tehdit ettiğini, neoliberal politikalar ile birlikte suya fiziki ve ekonomik erişimin de  her geçen gün zorlaştığını anlattı. Günümüzde buna karşı su hakkını savunmanın önemine vurgu yapan Yüce, gri su kullanımı ve yağmur hasadı gibi kolektif çözüm önerilerinin öneminden söz etti.

Su Hakkı Kampanyası olarak önümüzdeki aylarda bir Uluslararası Su Mücadeleleri Konferans Kitapçığı’nı yayınlayacağız. Bu kitapçıkta, konferansta konuşulan sunumların bir kısmının makale haline getirilmiş versiyonları ve oturum konuları üzerine hazırlanmış çeşitli makaleler yer alacak. Kitapçığa internet sitemizden ve Su Hakkı Kampanyası ofisinden ulaşabileceksiniz.