Belgesel: Bir Avuç Cesur İnsan

Bir Avuç Cesur İnsan, doğa için, yaşam için ve çocukları için isyan eden, nehirlerini şirketlere vermemekte kararlı köylülerin, o nehirleri satmakta ısrarlı olan devlete isyanının filmi.

 

Fragman:

 

Doğu Karadeniz’in üç vadisinin, Çağlayan, İkizdere ve Senoz’un halkları, bölgede yapımı planlanan Hidro Elektrik Santralleri (HES) karşısında şaşkın. Onlara birlikte yaşamayı, sevmeyi ve paylaşmayı ögreten, her daim üretme, ayakta kalabilme gücü veren akarsularının kullanım hakkının 49 yıllığına birtakım özel şirketlere devredilmesine anlam veremiyorlar bir türlü. ‘Büyükler’ onlara ‘ülkemizin kalkınması için gerekli’ derler, ‘enerji lazım, dışa bağımlı olmayalım’’ derler, ‘su akar, Türk bakar,’derler ve bütün imzalar atılır. Hiç zaman kaybetmeden ilk Senöz’de başlar çalışmalar, ağaçlar kesilir, patikalara dev su boruları döşenir, derenin sesi kesildikçe, köylünün de nefesi kesilir adeta. İkizdere halkı ise ikiye bölünmüştür, kimileri istihdam sağlayacak diye taraf olur, kimileri ise yaşam alanlarına yapılan müdahaleye şiddetle karşı durur. Çağlayan halkı ise, İkizdere ve Senöz’de gözlemledikleri

tahribat karşısında kararlı ve uzun soluklu bir mücadeleye girişir. Bu film, kendi varoluşuna ve gelecek nesillere karşı duyduğu vicdani sorumlulukla hareket eden bir avuç cesur insanın üç senelik hikayesidir. Geçen yıl !f’te Ordu’da Bir Argonot sayesinde tanıştığımız Rüya Arzu Köksal, bu yıl köylülerin gerçek, sakınmasız ve kararlı mücadelelerine samimi yaklaşımıyla bir kez daha her birimizi uyanmaya davet ediyor.

Yönetmen Hakkında

Rüya Arzu Köksal 1972’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nden mezun oldu. Kısa belgeseli Eski Foça’da Yeni Hayat (2007), UNDP Sürdürülebilir Kalkınma Projesi Yarışması Ödülü’nü kazandı. Bir önceki belgeseli Son Kumsal (2008), yurt içinde ve yurt dışında büyük beğeni topladı, ödüller kazandı ve dikkatleri Karadeniz sahillerinde yaşanan yıkıma çekti. !f 2010’da gösterilen Ordu’da Bir Argonot filmiyle yönetmen Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Ödülü’nün sahibi oldu.

 

Röportaj ve Fragman:

http://www.facebook.com/video/video.php?v=225157050832432

 

Afiş: