Putin’i sel alır mı

Kaynak: Hürriyet, 09 Temmuz 2012
Rusya’da iktidarını iyice pekiştiren Devlet Başkanı Putin, Karadeniz kıyısında en az 155 kişinin öldüğü selde baraj kapaklarının açılmasının rol oynadığının belirlenmesiyle “yalancı” çıktı.
Putin, ABD’deki Katrina felaketine benzetilen sel yüzünden artan tepkileri kesenin ağzını açarak dindirmeye çalışıyor. Fakat eleştiriler sürüyor.

PUTİN RUSYA’DAKİ FELAKETTEKİ İHMALE EL KOYDU / WEB TV

Üçüncü başkanlık dönemini yaşayan Vladimir Putin’in karizması daha önce hiç bu kadar çizilmemişti. Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Krasnodar’da geçen cuma gecesi başlayan ve en az 155 can alan sel felaketine sadece “aşırı yağışın değil, ihmalkarlığın yol açtığı” belirlendi. Rusya’da ağır suçları araştırmakla görevli “Soruşturma Komitesi”, dün selde en çok kurban veren Krimsk kasabası yakınlarındaki “Nebercayevsk” barajından cuma gecesi su bırakıldığını tespit etti. Böylece önceki akşam Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katıldığı durum değerlendirme toplantısında “Barajdan su akıtılmamıştır” açıklaması resmen yalanlanmış oldu.

Aslında selin sadece doğanın işi olmadığı sansür altındaki Rusya’da internet bloglarından yayılmaya başlamıştı. Selzedeler “Sular 2 dakikada 7 metre yüksekliğe ulaştı. Tsunami gibiydi” diyor. Muhalif Yabloko Partisi lideri Sergey Mitrohin de, “Putin yalan beyanlarda bulunmak yerine felaketin sorumlularını ortaya çıkarmalı. Gece yarısı uykudaki halka evleri terk etme alarmı bile verilmemiş” dedi.

Halka uyarı yapıldı mı

Kransnodar Valisi Aleksander Ktaçov ise barajın su boşaltma kapakları bulunmadığını, barajın sadece fazla suyu “otomatik olarak” boşaltan tahliye kanalı bulunduğunu itiraf etti. Yöre halkı “Gece uyarısı neden yapılmadı” diye soruyor. Krimsk Belediye Başkanı Vladimir Ulanovsky ise “Bunlar yalan. İlçeyi dolaştık. Kapılara ve pencerelere vurduk. Ben insanları kurtarıyordum” dedi. Ülkede bugün için yas ilan edildi.

– Bu su nereden geldi
-Yağmur yağdı

Krasnodar bölgesinde incelemelerde bulunan Rusya lideri Putin, afetin skandala dönüşmesine çok öfkeliydi.
Siyah bir gömlekle afet bölgesini gezen Putin’in devlet televizyonundan yayınlanan görüntülerde yetkilileri sertçe azarladığı görüldü. Yetkililere “Bu su nereden geldi” diye hışımla soran Putin, Vali Ktaçov’dan “Efendim yağmur yağdı” cevabını aldı. Bölge halkının yönetime isyan etmek üzere olduğunu fark eden Putin derhal soruşturma emri verdi ve kesenin ağzını açtı.
Krasnodar’da düzenlediği acil toplantıda konuşan Putin, “Selde yakınlarını kaybedenlere devlet 2 milyon ruble (110 bin TL) para verecek” dedi.

Katrina pozu

ABD’nin New Orleans kentini 2005 yılında vuran Katrina Kasırgası öncesinde ve sonrasında yetkililerin kötü yönetimi eleştirilirken, afet bölgesini havadan teftiş etmekle yetinen ABD Başkanı George W. Bush da topa tutulmuştu. Putin, helikopterinde Bush’unkini andıran bir poz verdi.