Su Hakkı Kampanyası 1 milyon 130 bin imzaya ulaştı

suhakkiKaynak: Fıratnews, 19 Şubat 2013
Avrupa’nın ilk yurttaş girişimi olan Avrupa Vatandaş Girişimi (ECI) tarafından başlatılan Right 2 Water (Su Hakkı) kampanyası devam ediyor. Girişim, suyun ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesine karşı Avrupa Birliği Komisyonu’nu harekete geçirmek için şimdiden 1 milyon 137 bin imzaya ulaştı.
‘Su bir İnsan hakkıdır-Right 2 Water’ sloganıyla geçtiğimiz yıl başlatılan kampanya ile Avrupa Komisyonu’nun su hakkı ile ilgili kanun çıkarması ve özelleştirmenin önüne geçilmesi  gibi konuları tartışabilmesi için 1 milyon imza gerekiyordu. 11 Şubat’ta bu hedefine ulaşan ECI, kampanyayı sonbahara kadar uzatarak, en az 2 milyon imza toplamak istiyor.

Kampanyaya verilen destek her geçen gün artarken, sonbahara kadar 2 milyon imzanın çok üzerinde bir rakama ulaşılması da zor olmayacak.

14-17 Mart 2012’de Fransa’nın Marsilya kentinde toplanan Alternatif Su Forumu, suyun ticarileştirilmesini öngören Dünya Su Forumu’na karşı alternatif olmak amacıyla imza kampanyası başlatmıştı. 3 yılda bir toplanan Alternatif forum, Avrupa’da suyun özel değil kamu malı olarak kalmasını hedefliyor.

Kampanya kapsamında AB Komisyonu’na verilen imzaların doğruluğu onaylandıktan sonra, komisyonun gelecekteki çalışmalarında su hakkı ile ilgili taleplerin dikkate alınması istenecek. AB Komisyonu hali hazırda tüm üye ülkelerde geçerli olacak olan ve kısmi özelleştirmeler öngören bir plan üzerinde çalışıyor. ECI’nin kampanyası ile AB Komisyonu’nun bu talepleri de dikkate alması gerekecek.

Avrupa’daki en geniş çaplı yurttaş girişimlerinden olan Su Hakkı Kampanyası, daha önce Bolivya, Uruguay, Güney Afrika ve Hindistan’da su hakkı için verilen mücadelelerden esinlenmişti. Bolivya, Güney Afrika ve Uruguay’da suya erişim anayasal güvence olarak  kanunlarda yerini aldı.

Türkiye’de barajlara karşı girişimlerin yanında ‘Su Hakkı Anayasal Güvence altına alınsın’ başlıklı bir imza kampanyası devam ediyor.  Kampanya’da şimdiye kadar binlerce imza toplanmış durumda. Siz de, Su Hakkı Talep Ediyoruz!’a tıklayarak imza verebilirsiniz.