Mahkemeden Hes çalışmasına durdurma kararı

kastamonuKaynak: Haberciniz, 11 Mart 2013
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde, Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen HES şantiyesinde yürütülen çalışmalara köylüler tepki gösterince çalışma durduruldu.
Bozkurt ilçesi Kestanesökü köyünde devam eden HES Projesi çalışması, Kastamonu İdare Mahkemesi’nin 2012/849 sayılı yürütmeyi durdurma kararı ile durduruldu. Mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen HES şantiyesinde yürütülen çalışmalara köylüler tepki gösterdi. Bir araya gelen köylüler, yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen devam eden çalışmaları protesto için yürüyüş yaptı. Bunun üzerine HES şantiyesinde yürütülen çalışmalar, köylülerin tepki göstermesi üzerine durduruldu.

Köy Muhtarı Ahmet Yanık’ın evinden geçen HES projesi için açılan davada durdurma kararı verildi. Durdurma kararını öğrenen diğer mağdur köy sakinleri ellerinde pankartları ile çalışmaların devam ettiği şantiye sahasına avukatları ile birlikte giderek kararı şifahi olarak bildirip çalışmaların durdurulmasını istedi. Muhtar Yanık, “Yapılan projede yol mahalleye zarar vermeden köy girişinden tünelle geçebilir. Mahalle içinden geçerse köyümüzdeki okul ve cami bile risk altına girer” dedi.

Av. Coşkun Büyükgökmen de yüce mahkemenin vermiş olduğu karara devletin tüm kurumlarının saygı duyması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Temennimiz enerji ihtiyaçlarımız karşılanırken ekolojik dengenin ve kişisel menfaatlerin en az zarar görmesidir.”

Arazisi zarar gören Davut Çalık da, “Fındık bahçem ve meyvelerimiz zarar gördü. 30-40 bin lira zararımız var ama bize 6 bin lira gibi gülünç bir rakam veriyorlar” diye konuştu.

Köylüler, yürüyüşün ardından yaptıkları basın açıklaması sonunda olaysız dağıldı.