HES tepkisi büyüyor

hestepkisibuyuyorKaynak: Akşam, 3 Ağustos 2013
Kemer’de Kesme Boğazı ve Ağva Çayı bölgesine yürüyüş düzenleyen çevreciler, burada yapımı gündeme gelen HES’in doğaya vereceği zarara dikkati çekti.

Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu, Kuzdere Platform Gönüllüleri Grubu, Kemer Turizmci İş Adamları Derneği (KEMİAD), Kemer Doğa Dostları Kulübü, Kemer Enduro Motosiklet Kulübü, Kemer Yörükler Derneği üye ve temsilcilerinin katılımıyla Kesme Boğazı ve Ağva Çayı’na inceleme ve denetleme gezisi düzenledi.

Çevreciler, bölgede yapılacak HES projesine tepki gösterdi. Dağ yolunun zincirle kapatılarak ‘İnşaata girmek tehlikeli ve yasaktır’ uyarılarının asıldığını anlatan çevreciler, HES için hazırlıkların yapıldığına işaret etti. Yürüyüş sırasında bilgiler veren Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Kuzdere Gönüllüleri’nden diş hekimi Erdal Elginöz, kendilerinin daha önce bölgeye gelerek fotoğraf çektiğini ve sonrasında da zincirle yolun kapatıldığını söyledi.

İŞ MAKİNELERİ İÇİN YOL YAPILDI

Elginöz, kendilerine yetkililer tarafından bir HES çalışması olmadığı sadece orman yolunun genişletildiği ve dinamit kullanılmadığı bilgisinin verildiğini ancak görüldüğü üzere doğanın tahrip edildiğini saptadıklarını aktardı. Doğal bir şekilde oluşan dağ yolu yerine iş makinelerinin geçebileceği kadar ayrı bir yol daha oluşturulduğuna dikkati çeken Elginöz, hizmet ve üretim adı altında kimsenin doğayı katletmeye hakkı olmadığını vurguladı.

BURASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

3 kilometrelik yürüyüşün ardından dere kenarında çevreciler adına açıklama yapan Hediye Gündüz ise “Ağva Deresi’ni HES’e asla vermeyeceğiz. Bizler bugün çadırlarımızı nereye kuracağımızı tespit etmeye geldik” dedi. HES projesinin hayata geçmemesi adına şu ana kadar direnişlerini sürdürdüklerini anlatan Gündüz, “Güverte kaynağı havzası, Kemer bölgesinin tek su kaynağı havzasıdır. Bölgenin içme ve kullanma suyu buradan sağlanıyor. Böylesine hayati bir alanda HES’e izin verilmez” diye konuştu.