Irmağımızın bekçisiyiz

tarsusHESkarsitieylemKaynak: Evrensel, Burak Şefkat, 11 Ağustos 2013
Boğazpınar köyü yakınlarındaki Karasu Irmağı üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı köylüler protesto yürüyüşü yaptı. Köyün girişinde toplanan köylüler, yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Karasu Şelaleleri’ne yürüdü. Son derece sarp ve eğimli bir arazide yapılan yürüyüş yaklaşık 2 saat sürdü.

Yürüyüşün ardından, köylülerin mesire yeri olarak kullandığı şelalelerde suyun soğukluğuna aldırmadan nehre girenler oldu. Kayaların birçok yerinden fışkıran ve Karasuya karışan lezzetli sular da doyasıya içildi.

BÜTÜN DERELER ŞİRKETLERE SATILIYOR

Dik kayaların içinde kaynayan ve küçük küçük şelaleler oluşturan Karasu Nehri kaynağının önünde açıklama yapıldı. Boğazpınar HES Karşıtı Platform Sözcüsü Ahmet Öztürk, yaşamın temel kaynağı olan suyun ticari bir meta olarak görülemeyeceğini ifade ederek, “Enerji kılıfı altında bütün dereler, ırmaklar şirketlere satılmaktadır. Suyun kullanım hakkı şirketlere geçmektedir suyu şirketlerin kullanmasına izin veriliyor ancak o sudan insanların doğadaki kuşların böceklerin kullanılmasına izin verilmiyor” dedi.

HES YAPILIRSA BİR TAS SU VERMEZLER BİZE

Boğazpınar köylülerinden Hakan Mert, “Irmağımızı bize sormadan şirketlere veriyorlar. Oysa ki ırmak da toprak da bizimdir. Biz biliyoruz ki yarın bu ırmaklara el konduğunda, o sudan bir tas bile alamayacağız. Bu nedenle Karasu üzerinde HES kurulmasına karşıyız. Şirket yetkilileri hukuki süreç tamamlanmadan gelecek olursa direneceğiz, onların çalışmalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

TOROSLAR BİZİM YURDUMUZ

Yürüyüş ve basın açıklamasına Tarsus, Mersin ve Adana’dan otobüslerle vatandaşların yanı sıra Sarıkeçililer Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran’da yöresel giysileri ile katılarak destek verdi. Savran “Bütün Toroslar biz göçerlerin yurdudur. Bu dağlara, sulara, topraklara zarar verecek hür türlü faaliyete karşı biz de direneceğiz ve bu faaliyetlere izin vermeyeceğiz” dedi. Etkinlikte Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Program çekimleri de yapıldı.

Karasu’dan köye dönüldükten sonra ise festival yapıldı. Köy meydanında yapılan etkinlik boyunca kadınlar, yöreye özgü sıkma, yüksük aşı ve ayranlarını ikram ederken, şenlik gece saatlerine kadar müzik ve halaylarla sürdü. (Tarsus/EVRENSEL)