Olimpos için imza kampanyası

Olimpus Beydagları Milli Parkında HESOlimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde yer alan, Güney Antalya Turizm Alanı dahilinde bulunan, yüzlerce endemik bitkiye ve dünya güzeli şelalelere ev sahipliği yapan bu cennet köşesinin enerji üretimi için incitilmesi yanlıştır! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kemer Ağva Deresi Kesme Boğazı Mevkiinde HES için verdiği izni geri çekmelidir. Bu taleple Change.org üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı.

Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  linkinden imza verebilirsiniz.

Erdoğan BAYRAKTAR, Çevre ve Şehircilik Bakanı
Sayın Bakan,
Vermiş olduğunuz izinle, Antalya İli, Kemer İlçesi, Kesme Boğazı Mevkii’nde bir Regülatör Tip Hidro Elektrik Santralı (HES) yapımı gündeme gelmiştir.
Ne yazık ki bu izin verilirken, bölgemize ve ülkemize vereceği yarar – zarar muhasebesi Yanlış Yapılmıştır…
Öncelikle, Kesme Boğazı Mevkii, “Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı” sınırları dahilinde yer almakta ve 1. Derece Koruma Alanı özelliği taşımaktadır. Bölge, ev sahipliği yaptığı, 32’si nadir bulunan ve yalnızca bölgede yetişen 100’ün üzerinde bitki türü; dağ keçisi – geyik – tilki gibi yine artık nadir görülen yaban hayvanı ve çok sayıda kuş türü ile, sahip olduğu koruma statüsünü fazlasıyla hak etmektedir.
Yine çok önemli bir özellik olarak: bu bölge “Güney Antalya Turizm Alanı” sınırları dahilindedir ve halihazırda tur operatörleri ve bölgede konaklayan turistler tarafından, alternatif doğa aktiviteleri amacıyla yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bölgede, kış – bahar ayları da dahil olmak üzere yıl boyunca trekking, canyonning, doğa fotoğrafçılığı ve cip safarileri yoğun şekilde yapılmakta, bu özelliğiyle bölge, Antalya ve Kemer turizminin yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca canlı kalmasına hizmet etmekte, ülkemize bu yolla önemli miktarda döviz girdisi ve turizm geliri ile, turizm sektöründe çalışan iş gücümüze yıl boyu istihdam olanağı sağlamaktadır.

Yine turizm konusu bağlamında, son yıllarda ülkemiz turizmine yadsınamaz bir canlılık kazandırmış olan Antik Likya Yolu güzergahının da bu bölgeden geçtiğini, bölge içerisinde henüz tam araştırılmamış tarihi değerlerimiz olduğunu da belirtmeliyiz.
Son olarak, bu bölge yerel halkımızın sıcak yaz günleri ve önemli kutlama günlerinde günübirlik olarak yoğun şekilde kullandığı bir rekreasyon alanı görevi görmekte, kanyonların içindeki şelaleler ve suyun binlerce – milyonlarca yılda oyup şekillendirdiği dev kayalar, hem mükemmel bir dinlenme alanı hem de ruh dinlendirici bir panorama sağlamakta, bu da bölgenin el değmemiş şekilde kalmasının önemini bir kat daha arttırmaktadır.

Bölge içindeki ve tabii ki milli park sınırları dahilindeki iki kanyonun yakınında yerleşim merkezi bulunmadığından, içmeye elverişli, sağlıklı, buz gibi suları vardır ve nitekim, Kemer ve civarının içme suyu da bu derelerin “Güverte Havzası” mevkiinden sağlanmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz tüm bu özellikler göz önüne alındığında, Kesme Boğazı Mevkii’nin var olan haliyle bölgemize ve ülkemize sağladığı yararlar karşısında; bütün bu yararları yok edecek ve bölgenin el değmemişliğini bozacak olan; özgürce akarken hem içindeki canlılara hayat veren, hem de kendisinden yararlanan insanlara başka hiçbir yerde yaşayamayacakları kazanımlar sağlayan deremizi boru içine hapsedecek olan Regülatör tip HES yapımının sağlayacağı yararın neredeyse sıfıra yakın – ihmal edilebilir düzeyde olacağı açıktır. Bu projeden yalnızca ilgili şirket kazançlı çıkacak, fakat Bölgemiz ve Ülkemiz Zarara Uğrayacaktır.

Regülatör tip HES’lerin doğayı bozmadığı, suyun tamamını hapsetmediği gibi, uzmanlar ve akademisyenler tarafından defalarca çürütülmüş tezlerin, tarafımızca bir tartışma argümanı olarak kabul edilmeyeceğini de eklemek isterim. Nitekim bu tezlerin gerçek dışı olduğu, HES yapılan bölgelerde yaşayan yerel halk tarafından acı şekilde deneyimlenmiş, hala da deneyimlenmeye devam etmektedir.
Kesme Boğazı’na projelendirilen Regülatör HES örneğinde de görüldüğü gibi, bu tip HES kompleksleri, ürettikleri (ülke geneli açısından) neredeyse ihmal edilebilir düzeydeki elektrik enerjisi karşılığında, çok büyük ve telafisi olanaksız kayıplara neden olmaktadırlar.
Sonuç olarak diyorum ki:
Yanlış Hesap Bağdat’tan Döner…
Değerlendirme yanlış yapılmıştır.
Bu regülatör HES projesinin hayata geçirilmesi durumunda bölgemiz ve ülkemiz büyük zarara uğrayacak, telafisi mümkün olmayacaktır.
Kamu yararı zedelenecektir.
Çok geç olmadan Kesme Boğazı Regülatör HES yapımı projesini iptal etmenizi TALEP EDİYORUM.

Saygılarımla,