Sel felaketinde 6 kişi öldü, bin 250 kişi kayıp

ABD nin colorado eyaletinde sel felaketiKaynak: Net Gazete, 16 Eylül 2013
Sel nedeniyle bin 253 insandan haber alınamadığı belirtilirken hasar gören ev sayısının 19 bin olduğu açıklandı. Yetkililer sel nedeniyle şu ana kadar 11 bin 700 insanın da tahliye edildiğini bildirdi. Colorado Affet ve Acil İşler Yönetimi tarafından verilen bilgilere göre sel bu eyalete tam anlamı ile yıkıma yol açtı. Eyaletin toplam 64 vilayetinin 15’inde etkili olan aşırı yağışların yol açtığı selde kayıp insan sayısının pazar günü itibariyle bin 253 olduğu belirtildi. Yetkililer resmi ölü sayısının 6 olduğunu belirtirken, bu sayının artabileceğini ifade etti. Toplam 19 bin evin hasar gördüğünü bunlardan bin 500’ünün ise tamamen yıkıldığı ya da kullanılamaz hale geldiği ifade edildi. Federal Affet ve Acil İşler Yönetimi (FEMA) selden zarar gören bölgeye on binlerce litre temiz su taşırken 22 bin öğün yemeğinde selzedelere iletildiğini açıkladı. Pazar günü Colorado eyalet Valisi John Hickenlooper’ı arayan Başkan Barack Obama, federal hükümetin ihtiyaç duyulan tüm yardımı yapacağı sözünü yeniledi. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ayrıca Cumaretsi günü Başkan Obama’nın Colorado’nun yaşadığı büyük yıkımdan dolayı federal fona selzedelere yardım etmesi için talimat verdiği kaydedildi.

Birçok eyaletten gelen kurtarma ekipleri sel nedeniyle kayıp olan insanları aradığı ve tahliye işlemlerine yardımcı olduğu da belirtildi.

Yardım ve kurtarma çalışmaları sürerken dün yine yoğun yağışların çalışmaları zaman zaman aksattığı da vurgulandı. Nehir sularının normalin çok üzerinde seyrettiği belirtilen Colorado’da su taşkınlarını önlemek için nehirlere yeni yatakların açıldığı da aktarıldı. Vrain nehrinin her 15 dakika da pazar sabahı için 17 cm yükseldiği kaydedildi. Selin etkiliği olduğu 15 vilayette birçok belde yolları ile otobanların da kapalı olduğu ifade edildi.

Boulder Vilayeti Affet ve Acil İşler Yönetimi sözcülüğünden yapılan açıklamada, ‘‘Pazar sabahına kadar sel yıkımlara devam etti. Çok yoğun sisin yanı sıra yağmur şiddetli yağışını sürdürüyor ve zemin suya doyduğu için sular yükselmeye devam ediyor.” denildi.

Pazar günü yetkililer Longmont, Greeley, Weld County ve Estes Park’ta yeni tahliyeler için halkı uyardı. Bölgede selin neden olduğu yıkımların onarımının aylar alacağı belirtilirken yardım faaliyetlerin ulaşabilmesi için geçici köprü ve yol onarımı yapım çalışmalarının da sürdüğü aktarıldı.