Su Hakkı Kampanyası Doğancılar Parkı’ndaydı

dogancilar parki forumSu Hakkı Kampanyası 27 Eylül 2013 akşamı Üsküdar Doğancılar Parkı Forumu’na katıldı. İlkin açık havada Iciar Bollain´in yönetmeliğini yaptığı 2000 tarihli Yağmuru Bile (También La Lluvia) adlı film izlendi. Cochabamba (Bolivya) halkının şehirlerindeki suyun ve su hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesine karşı verdiği mücadelenin yerel bir hareket olarak başlayıp, nasıl ülke ölçeğine yayıldığını anlatan filmin gösterimine soğuk hava ve yer yer yağmura karşın 20 kişiye yakın insan katıldı.

Yagmuru Bile Dogancilar Su Hakki Kampanyasi

Filmin ardından Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Nuran Yüce ve Akgün İlhan, dünyada ve Türkiye’de su krizinin boyutlarını; bu krizin gittikçe iklim değişikliğiyle birlikte şiddetlendiğini; krizin başlıca nedenlerini; devletler ve şirketlerin krize yönelik çözüm önerilerini; ortak noktası suyu ticarileştirmek ve özelleştirmek olan bu “çözümlerin” tüm dünyada su varlıklarını nasıl hızla kirletip tüketerek ekolojik adaletsizliğe neden olduğunu; büyüyen ekolojik yıkım ve adaletsizliğin sosyal hareketlerin doğmasına vesile olduğunu; halkların su mücadelesini; su hakkı kavramının doğuşunu ve gittiği yönü dünya ve ülkeden örneklerle anlattı. Söyleşinin sonunda Su Hakkı Kampanyası tarafından 2 Kasım 2013 Cumartesi günü Taksim’de gerçekleştirilecek “Toma için değil, yaşam için su!” panel ve forumunun duyurusu yapıldı.

“Toma için değil, yaşam için su!” adlı uluslararası etkinliğe Cochabamba su hakkı mücadelesinin öncü isimlerinden Marcela Olivera da katılacak. Olivera’nın dışındaki isimler ise şöyle:   Gabriella Zanzanaini (European Citizen Initiative – Avrupa Vatandaş Girişimi), Ömer Madra (Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni), Osman Özgüven (Dikili Belediye Başkanı), Tolga Şirin (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi), Avniye Tansuğ (Tarihi İstanbul çeşmeleri Kurtarılmalıdır Kampanyası), Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası) ve yerelden gelen su hakkı aktivisleri.

Su Hakki Kampanyasi Dogancilar Parki

Söyleşinin önemli bir bölümü yoğun yağmur altında gerçekleşti. “Yağmura rağmen, Yağmur’u Bile” diye şakalaşan katılımcılar çeşitli soru ve yorumlarla geceyi sonlandırdı.