Orman Bakanı’nın HES ‘yalanı’

Kuruyan-dereler-1Kaynak: Gerçek Gündem, 8 Ekim 2013
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2002-2013 yılları arasında 286 adet HES işletmeye alınmış, 179 adet HES’in ise inşaat çalışmaları devam etmektedir. HES projesinden dolayı kuruyan herhangi bir dere bulunmamaktadır” dedi. Başbakan Erdoğan’ın sözlerini tekrarlayan Bakana birkaç hatırlatma yapmakta fayda. HES’ler Erdoğan’ın baba ocağı Gürgen Deresini bile kuruttu!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Bakan Eroğlu, HES projelerinde, suyun ve tabii hayatın korunması ile suyun yöredeki insan, bitki ve hayvanların ihtiyaçlarında kullanılmasının öncelikli olduğunu belirterek, ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilmesi için gerekli olan; tarım alanları için sulama suyu, tabii hayat suyu, içme ve kullanma suyu ile diğer kadim su haklarından artakalan su ile enerji üretilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Şirketler ile imzalanan Su Kullanım Hakkı ve İşletme Anlaşmalarında (SKHA) su havzasının çevrenin, yöre insanının ve ihtiyaçlarının korunması esasına dayalı olup aksi davranışın yaptırımlarının anlaşmada belirtildiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı, “Tabii hayat suyu, içme ve kullanma suyu ile diğer kadim su haklarından artakalan su ile enerji üretilmekte ve bu husus firmalar ile imzalanan su kullanım hakkı anlaşmaları ile teminat altına alınmaktadır” diye kaydetti.

“286 ADET HES İŞLETMEYE ALINMIŞ, 179 ADET HES’İN İSE İNŞAAT ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR”

“2002-2013 yılları arasında 286 adet HES işletmeye alınmış, 179 adet HES’in ise inşaat çalışmaları devam etmektedir” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı, HES Projesinden dolayı kuruyan herhangi bir dere bulunmadığını bildirdi.
DSİ Genel Müdürlüğünün sorumluluk sahasındaki faaliyetler için açılan bir dava ve mahkemeler tarafından verilen herhangi bir karar bulunmadığına işaret eden Bakan Eroğlu, “HES projeleri ile alakalı davalar genellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğundaki ÇED sürecine yönelik olarak açılmaktadır. Ülkemiz genelinde ÇED raporları sebebiyle mahkemelere intikal eden 66 adet HES bulunmakta olup açılan davalar ile alakalı hukuki sürecin sorumlu bakanlıktan öğrenilmesi mümkündür” dedi.

İŞTE KURUTULAN DERELER

kuruyan-dereler-2
Dereleri, akarsuları enerji şirketlerine parselleyenlerin gördüğü ancak duyurmak istemediği onlarca örnek var. İşte ilk elden derlediğimiz

‘KURUTULAN DERELER’

Bakan HES nedeniyle kuruyan dere yok diyor. Ama işte HES’ten kuruyan derelerden ilk hatırladıklarımız:

Rize Güneysu Gürgen Deresi

Güneysu İlçesi Gürgen Vadisi`nde faaliyete geçen HES için suyun tünele alındığı 4 kilometrelik alanda da dere yatağı kurudu, ot bile yeşerdi!

Melet Irmağı (HES yapılan yerleri kurudu)

HES nedeniyle büyük bölümü kuruyan Gürgen Deresi’ne ikinci bir HES inşaatı daha yapılmış. Yurttaşlar tepki göstermişti:

Alakır’da yaban hayatı bitiyor

Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Vadisi’ni besleyen 60 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri üzerinde 3’ü tamamlanmış, 5’i de proje veya planlama aşamasındaki HES’lerin akarsu üzerinde suyu borulara hapsetmesi nedeniyle etrafındaki doğal yapı da bozulmaya başladı. HES’ler nedeniyle kesilerek yok edilen binlerce asırlık ağacın yanı sıra, ağaçlar da kurumaya yüz tuttu. Su bulamayan hayvanlar öldü.

Üstelik, Antalya Bölge İdare Mahkemesi Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES hakkında ‘esas’ yönünden ‘çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğinden ötürü’ mühürlemişti. Ancak ‘usul’ yönünden zaman aşımı gerekçesiyle tekrar faaliyetine izin vermesiyle birlikte baharın ortasında kuruyan Alakır Nehri’nde sucul yaşam neredeyse tamamen yok oldu.