“Teoriden pratiğe ortak bir nimet olarak su”

Osman Ozguven- SelanikDikili Belediye Başkanı Osman Özgüven Yunanistan’ın Selanik Kenti’nde su konulu konferansa katıldı. Konferans Selanik su kurumunun özelleştirilmesi nedeniyle yapılırken, konferans öncesi yapılan basın toplantısı Devlet Televizyonu ERT 3 Kanalında da yayınlandı. Konferansın yapıldığı salonda Dikili ve Osman Özgüven’in belediyecilik uygulamaları slâyt olarak perdeye yansıtıldı.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Paris Belediye Başkan Yardımcısı Anne Le Strat’ı Selanik’te, Belediye Başkanı Yannis Boutaris karşıladı. Özgüven, Selanik Belediye Başkanı Boutaris’e Dikili’de ki uygulamalarını ve halka 10 tona kadar suyu bedava su verdiği ve belediye çalışanlarına %50 indirimli tarife uyguladığı için ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan yargılandığını ancak kamuoyu baskısı nedeniyle beraat ettiklerini anlattı. Özgüven; “Yıllar önce Midilli Ayapereski Belediye Başkanı suyun tasarrufu ile ilgili benzeri uygulamalarda bulunmuştu” dedi. Türkler ve Yunanlıların dost olduklarını ifade eden Özgüven, Midilli ve Dikili’de Türk-Yunan dostluğu için birçok kez festival gerçekleştirdiklerini de aktardı.

Osman Ozguven-Selanik2Yunanistan’ın en büyük partilerinden Ana Muhalefet Partisi SYRİZA ve Nikos Poulantzas Enstitüsü’nün davetlisi olarak Selanik’te bulunan Özgüven’e Paris Belediye Başkan Yardımcısı ve Paris Su Kurulu Başkanı Anne Le Strat eşlik ederken, konferansı Yunan basını ve çok sayıda konuk izledi. Osman Özgüven ve Anne Le Strat, Selanik Belediye Kültür Merkezi’nde ki konferans öncesinde ise bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı devlet televizyonu ERT 3 kanalı tarafından da yayınlandı.

OSMAN ÖZGÜVEN; “SİSTEM VATANDAŞI MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜYOR”

Düzenlenen konferansta suyun bir yaşam hakkı olduğunu dile getiren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven; “Şuna inanıyorum ki, eğer demokrasiyi istiyorsak suyun insan hakkı olduğu tavrını ortaya koymalıyız. Devletimizde suyu %10’un altında olmayacak şekilde kâr ile vatandaşa vermemiz gerektiği konusunda yasa var. Ancak yasalar her zaman insanlardan yana ve adil olmuyor. Sistem vatandaşı müşteri olarak görüyor” dedi. Özgüven; “Dünyada her sene yedi milyon insan temiz su yoksunluğundan ölüyor. İnsanların su yoksunluğundan ölmeleri için dünyaya gelmediklerine inanıyorum. Bazı zamanlar doğru şeyler için riskler almamız gerekiyor” dedi.

ÖZGÜVEN’DEN DÜNYA LİDERLERİNE TASARRUF ÇAĞRISI

Dikili Belediyesinde uygulamaya çalıştığı su politikasını anlatan Özgüven; “Önce çalışanlar için %50 indirim yaptık, daha sonra vatandaşlarımızdan belli bir tona kadar su ücreti almadık” dedi. Özgüven “Suyun bir insan hakkı olduğuna inanıyorum. Bu düşünceyle hareket ederek her aileye 13 metre küpe kadar suyu bedava verme kararını aldık. Burada küresel ısınmaya karşı kendi çabamızda büyük bir su tasarrufu gerçekleştirdik. Çünkü 13 tonu aşan olursa tüm miktarı ödüyor. Bunun için de insanımız sınırı aşmamak için suyu tasarruflu kullanıyor” dedi.

Özgüven su yönetimi ile ilgili tüm dünya yöneticilerine bu alternatifin dikkate alınması gerektiğini ifade ederek; “Tüm dünya liderlerine sesleniyorum. Su kaynakları hızla tükeniyor. Eğer önüne geçilmez ise çok uzak değil 2025 yılına kadar dünya su krizinde büyük sorunlar yaşamaya başlayacak. Dünya barışına en büyük tehdit bu kriz olacak. Çünkü bugün doğru hareket etmezsek gelecekteki savaşlar su için olacak” dedi.

TÜRKİYE’DE SU KAYNAKLARI HIZLA KİRLENİYOR

Dünya su devleri için Türkiye’nin çok karlı bir Pazar olduğuna değinen Özgüven; “Türkiye’de 2009 yılında gerçekleştirilen Uluslararası Su Formu bunun açık kanıtıdır. Türkiye’de merkezi idare ve Uluslararası finans kuruluşlarının belirlediği, doğayı ve su varlıklarını bir ticari ürün olarak gören politikalar ve uygulamalar sonucunda, temiz su kaynakları hızla kirlendi ve neredeyse tükenmenin eşiğine geldi” dedi. Özgüven, Hindistan’da, Bolivya’da, İngiltere’de, Fransa’da, Bulgaristan’da yaşanan suyun özelleştirilmesi ve su kaynaklarının tüketilmesi konularına da değinerek; “Su insanlık ailesine aittir, satılamaz, özelleştirilemez ve kirletilemez. Bunları yapanlar insanlığa karşı suç işlerler görüşü içerisindeyim” dedi.

ANNE LE STRAT; “PARİS, DİKİLİ MODELİNİ ÖRNEK ALMALI”

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Anne Le Strat, aynı uygulamanın Paris’te de uygulanması gerektiğini belirterek; “Paris’te suyun 25 senedir özelleştirilmiş olduğunu bilmekteyiz. Suya tekrar el atmak istiyoruz. Bunu kaldırmak için kamu girişimi oluşturduk” dedi. Anne Le Strat; “Özelleştirme sonrası yapılan zamlar ile belediyenin sudan elde ettiği kar yılda 35 milyon Euro’ya ulaştı ancak su faturaları da %200 artış olarak vatandaşa yansıdı” dedi. Anne Le Strat; “Su yönetiminin halkın çıkarına olmasını sağlamak siyasi irade meselesidir” diyen Anne Le Strat; Paris’te ki özelleştirilmiş olan su meselesi için “Dikili model olarak alınmalı” dedi.