“HES, Êdi Bes (Artık Yeter)”

diyarbakırın tarihi ve dogası yok olacakKaynak: Haberler.com, 18 Kasım 2013
Mezopotamya Ekoloji Hareketi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çaba gösterilen Dicle Vadisi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılaşmaya açılmasını protesto etmek amacıyla 19 Kasım’da Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda miting düzenleyecek. Miting çalışmaları tüm hızıyla sürerken, kentteki bilboardlara üzerilerinde, “Hes Êdi Bes-Dicle Nehri ile Hevsel’deki talana karşı yürüyoruz” yazılı afişler asıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması planlanan Dicle Vadisi’nde 3 Hidro Elektrik Santrali (HES) inşa edilmesine ve Dicle Vadisi ile Talaytepe-Mastfroştepe arasında bulunan kent ormanı arazisinin “Yapı Rezerv Alanı” ilan edilmesine ilişkin kararına tepkiler sürüyor.

Aralarında doğa severler, aktivistler, mimarlar gibi birçok meslek ve gruptan kişilerin yer aldığı Mezopotamya Ekoloji Hareketi söz konusu kararı protesto etmek amacıyla “HES Êdi Bes” sloganıyla bir dizi eylem kararı aldı.

Bu çerçevede 19 Kasım’da Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda miting düzenleneceği ve mitingin ardından da Dicle Köprüsü’ne kadar kitlesel yürüyüş yapılacağı belirtildi. Miting ve yürüyüş ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla sürerken, kentin birçok bölgesindeki bilboardlara da üzerlerinde “Hes Êdi Bes-Dicle Nehri ile Hevsel’deki talana karşı yürüyoruz. Tarihimize, kültürümüze, doğamıza sahip çıkıyoruz” yazılı afişler asıldı.

“NE PAHASINA OLURSA OLSUN”

Konuya ilişkin açıklama yapan Mezopotamya Ekoloji Hareketi sözcülüğü,
Diyarbakır’ın 5 bin yıllık geçmişe sahip Hevsel Bahçeleri ile Dicle Vadisi’ni yok etmesi için gerekli izinlerin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verildiğini belirterek, her ne pahasına olursa olsun Dicle ve Hevsel Bahçeleri’nin talan edilmesine karşı duracaklarını açıkladılar.

Dicle Vadisi’ndeki HES’lerden birinin Hantepe köyü civarında, ikincisinin Bismil ilçesi yakınlarında, üçüncüsü ise yeni ulaşıma açılan Bağıvar Köprüsü civarında yapılacağını kaydeden hareket sözcülüğü, HES projelerinin sonuçlandırılmasıyla birlikte Dicle Nehri’nin 20 yıl içinde tamamen yok olacağını ve bu projenin Diyarbakır ve kent halkına yarar sağlamayacağını gibi sadece bir şirketin cebini doldurmakan öteye gitmeyeceğini vurguladı.

“YAŞAM ALANLARINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Tüm Diyarbakırlılara yaşam alanlarına sahip çıkma çağrısında da bulunan sözcülük, enerji üretiminde öz yönetimi esas alarak doğaya zarar vermeyecek alternatif enerji üretim modellerini temel aldıklarını belirterek, amaç enerji üretimi ise alternatif olarak güneş enerjisi üretimini savunduklarını dile getirdi. Mezopotamya Ekoloji Hareketi Sözcülüğü, ilk hedef olarak alternatif enerji üretimi için Sümer Park’taki bütün binaların çatısının güneş enerjisi üreten panellerle kaplatacaklarını ve adımlarını bununla yapacaklarını ifade etti.