Melda Onur: “Sayın Bayraktar’ı sözlerinin gereğini yapmaya davet ederiz”

meldaonur-ahmetlerkoyuKaynak: meldaonur.net, 27 Kasım 2013
Ahmetler Kanyonu’nda inşa edilmek istenen HES’lere karşı mücadele eden ve yaşam alanlarını korumaya çalışan Ahmetler Köyü halkı dün çadır direnişinin 22. günündeydi. Dün gece çadırlarda nöbet tutan köylüye, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ve CHP Manavgat İlçe Başkanı Ahmet Öztürk de eşlik etti.

Melda Onur, gece boyunca direnişin öyküsünü ve hukuki süreci anlatan Ahmetler Köylüleri’ne, “yine Türkiye’nin pek çok HES vakasında olduğu gibi yine hukuksuz olaylar silsilesi yaşanıyor. Projeyi vatandaşa doğru anlatmama, kaçak hareketler, köylüye danışmamalar, resmen dalavereyle toplanan imzalar, ÇED raporundan kurtulmak için yarım MW düşük belirlenen üretim gücü, özel güvenliği vatandaşın üzerine sürme, bölgedeki kolluk kuvvetlerine yaslanma, polisi, jandarmayı vatandaşla karşı karşıya getirme, hukuk sürecine uymama ve bir de üste çıkıp vatandaşa ‘işin yapılmasına engel olma, memura mukavemet, halkı galeyana getirme vs’ gibi sebeplerden dava açmalar. Biz bunları çok yaşadık.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın geçtiğimiz günlerde 10 MW’ın altındaki HES’lerin doğaya ciddi zarar verdiğini söylediğini hatırlatarak “buradaki HES de zaten aynı amaçla yapılmış, 9.96 MW. Sayın Bakan hemen Orman Bakanı’nı bu kıyımdan vazgeçsin” dedi.

Nöbet tutan vatandaşlar birkaç gündür durumun sakin olduğunu ancak öncesinde firmanın özel güvenliğinin kendilerine biber gazı ile saldırdıklarını ve üç kez silahla ateş açtıklarını ifade ettiler. Ciddi çatışmalar yaşandığını ifade eden bir vatandaş, alnından taşlarla yaralandığını 6 dikiş atıldığını belirtti.

Benzeri durumun bundan iki yıl kadar önce Tortum’un Bağbaşı Köyü’nde yaşandığını ifade eden Melda Onur, “orada da köylü kadınları yerlerde sürüklediler, 8 kişiyi aylarca gözaltında tuttular, neredeyse 1 köyü mahkemelik ettiler. Ama köylü yılmadı, direndi ve açtığı davaları teker teker kazanıyor. Taşeron şirket alanı terk etmek zorunda kaldı” dedi.

Tortum’da köylünün üzerine kolluk kuvvetlerinin sürüldüğü ve bölgede HES direnişinin en sancılı olduğu dönemde Erzurum Valisi olan Sebahattin Öztürk’ün Mayıs ayından beri Antalya valisi olduğunu belirten Onur “Sayın Vali Tortum, ne yazık ki o dönem HES şirketi sorumlusu gibi davranmaktaydı. Sayın Vali’nin HES şirketinin valisi olduğu kadar köylünün de valisi olduğunu hatırlatır, bu kez vatandaşın karşısında olmamaya davet ederiz” dedi.